Дом културе Пријепоље домаћин манифестације “Дани европске баштине”

Дом културе Пријепоље домаћин манифестације “Дани европске баштине”

Дом културе Пријепоље 1. и 2. октобра биће домаћин централне прославе Дана европске баштине у Србији. Током два дана биће промовисана богата културна баштина коју поседује Пријепоље, а обележавању овог изузетно значајног догађаја за Пријепоље присуствоваће и министарка културе и информисања у Влади Републике Србије Маја Гојковић.

Тема овогодишњег обележавања Дана европске баштине, која је прихваћена на нивоу целе Европе, а којој се прикључило и Министарство културе и информисања као координатор овог програма на националном нивоу  је „Културно наслеђе за све – All inclusive”. Дугогодишња сарадња са министарством културе али и тема биле су, према речима директорке Дома културе Адмире Мостарац  пресудне да Пријепоље 1. и 2. октобра буде престоница културе у Србији.

Сматрамо да је Пријепоље град који у потпуности одговара овогодишњој теми, али и да је Дом културе, који ради на очувању традиције оба народа, установа која у потпуности може да одговори захтевима које је пшоставила организација једне овакве манифестације. Нисмо желели да једну овакву манифестацију организујемо сами, иако смо главни организатори, већ смо укључили сродне институције, Музеј и Библиотеку “Вук Караџић” и мислим да ћемо, као три најважније установе културе у Пријепољу, понудити све оно најбоље чиме се наша општина поноси – каже директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац.

Централна прослава планирана је за 1. октобар. Гости ће бити министарка Маја Гојковић са помоћницима и сарадницима, директори важних културних институција, амбасадори и бројни културни радници из других градова Србије.

Очекује нас једна велика изложба која ће бити постављена на платоу испред Дома културе на тему “Културна баштина Пријепоља” где ћемо представити све што општина Пријепоље поседује када је у питању културна баштина. Осим тога направићемо ретроспективу изложбе поводом обележавања 40 година Дома културе и Гајрета у Пријепољу. Посету министарке Маје Гојковић искористићемо да је упознамо са радом Дома културе, библиотеке и музеја, али и са стањем у коме се налази зграда Дома културе, јер мислимо да ће нам Министарство културе помоћи у решавању неких круцијалних проблема када је у питању ова зграда. Такође, министарка ће са својим сарадницим посетити културно историјске споменике у нашој општини и бити упозната са неким пројектима који тек треба да се реализују – истакла је Директорка Дома културе.

Пријепоље је други пут домаћин  манифестације која се, као програм Савета Европе и Европске Kомисије, у Србији организују од 2002. године, а од 2003. године под покровитељством Министарства културе и информисања.

Велика је част што је баш Дому културе, поред толико других установа, указано поверење да буде домаћин централне манифестације “Дани европске баштине” и што смо препознати као установа која потврђује своју спремност да и даље ради на очувању богате културне традиције народа. Да генерацијама које долазе преноси тековине културе наших предака, наше заједничке европске прошлости и уводи их у модеран свет који чврсто стоји на темељима очуване културне баштине – завршава Адмира Мостарац.

Организацију централног догађаја у оквиру манифестације Дани европске баштине финансира Министарство културе и  информисања у износу од 700 хиљада динара.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци