Дом културе Пријепоље свечано обележио јубилеј – 40 година постојања

Дом културе Пријепоље свечано обележио јубилеј – 40 година постојања

Након две године одлагања, најпре због смрти тадашњег директора Радослава Коругића, а затим и због епидемије корона вируса, Дом културе Пријепоље обележио је значајан јубилеј – 40 година постојања. Тим поводом отворена је фото документарна изложба „Ушће култура“ и уприличена свечана академија уз богат културно уметнички програм.

На 47 паноа у Великој галерији Дома културе изложен је само део фотодокументарне грађе који је преузет из монографије  која представља својеврсну ретроспективу 40–огодишњег рада ове установе, отворене 4. јула 1979. године. Част да напише монографију и да приреди ову изложбу припала је Милану Цмиљановићу, који је, као дугогодишњи новинар, пратио сва дешавања у Дому културе.

Много прегледније и богатије изаћи ће у монографији, а ова изложба неће трајати један дан, неће трајати ни 10 дана, већ ће се допуњавати. Може послужити као стална поставка у Дому културе и бити излагана и у другим галеријама широм Србије – истакао је аутор изложбе “Ушће култура” Милан Цмиљановић.

Управо одломком из поменуте монографије, која би светлост дана требало да угледа  на јесен, а коју је говорио пријепољски глумац Аммар Мешић, почела је свечана академија  уз присуство бројних званица из културног, политичког и верског живота Пријепоља, садашњих и бивших запослених. Поздравну реч упутила је вршитељка дужности директорке Дома културе Адмира Мостарац истакавши да је поносна што је ова установа у досадашњој историји реализовала више од 14 хиљада различитих програма.

Према свима онима који су себе уградили на било који начин у досадашњи рад Дома културе имамо обавезу и додатну одговорност да даље унапређујемо и зграду, и рад и све садржаје. Наш циљ је да Дом културе, или Дом револуције, како се некад звао, буде место окупљања свих Пријепољаца, нарочито образованих, паметних, креативних младих људи, али и мудрих старијих суграђана од којих итекако имамо још да учимо и који још увек имају шта да дају свом граду – рекла је Адмира Мостарац.

Велику подршку свих ових година Дом културе  добија од локалне самоуправе која део средстава за културу издваја из општинског буџета.

Ова институција је имала много успона и падова. Једно време је била баш сива, али се надам да из тог периода полако излазимо. Све је лепше бити Пријепољац, све се лепше осећамо и у овој установи. Видимо да се програми враћају иако то још увек није на неком завидном нивоу, јер не можемо да оправдамо постојање једног оваквог објекта са овим скромним средствима и програмима који се овде одвијају. Култура никада није била јефтина и за њу никада није много пара – рекао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Истакавши да је Дом културе настао као израз културних потреба грађана Пријепоља помоћница министарке културе и информисања Данијела Ванушић је подсетила да је овај храм културе подигнут локаланим средствима из месног самодоприноса.

То је нешто чиме Пријепољци могу да се диче и то само потврђује висок културни реноме овога града богатог историјским слојевима и вредним културним наслеђем. Дом културе је управо једна таква институција која својим програмима доприноси културном развитку Пријепоља. Министарство културе и информисања препознаје такве вредности и спремно је да подржи и подстакне сваку активност која доприноси таквим позитиивним циљевима, а самим тим и општем културном добру Србије – истакла је Данијела Ванушић.

Обележавање јубилеја била је прилика да се уруче  плакете и захвалнице заслужним радницима и верним сарадницима, установама, институцијама, радним колективима и медијима, који су оставили неизбрисив траг и дали значајан допринос раду Дома културе у претходне четири деценије.

Свој допринос у обележавању јубилеја дали су вокална солисткиња Јована Поповић, која је интонирала химну Србије, фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље, ђаци Основне музичке школе у Пријепољу и мале балерине из балетског студија „Мага Магазиновић“ из Београда.

Свечану академију је мини концертом затворила примадона Народног позоришта у Београду мецосопран Јадранка Јовановић уз клавирску пратњу пијанисте Миливоја Вељића.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци