Дом културе у Прибоју – Уз мере енергетске ефикасности до дупло мање енергије за грејање

Дом културе у Прибоју – Уз мере енергетске ефикасности до дупло мање енергије за грејање

Радови на замени фасаде и столарије на објекту Дома културе у Прибоју, који су средином новембра почели у оквиру пројекта повећања енергетске ефикасности, приводе се крају. До сада је урађено око 70 одсто планираних радова, које заједнички финансирају општина Прибој и Министарство рударства и енергетике. Укупна вредност пројекта је 14.854,578 динара са ПДВ-ом, а када се све заврши годишња потрошња енергије за грејање овог објекта биће дупло мања.

Реконструкција Дома културе „Пиво Караматијевић“, осим замене столарије и уградње термо фасаде на површини од 1200 метара квадратних, обухвата  и опремање котларнице у Старом Прибоју, која греје овај објекат. Пројекат, који за циљ има повећање енергетске ефикасности, финансира Министарство рударства и енергетике са 70 одсто, док је учешће општине Прибој 30 одсто.

Конкретно, на згради Дома културе се мења фасада, односно ставља се термички омотач, у овом случају камена вуна дебљине 15 центиметара. Затим се мења столарија, док радови у котларници подразумевају постављање пумпи са фреквентном регулацијом и калориметара. Такође, у згради Дома културе су стављени вентили са терморегулацијом на радијаторима – каже енергетски менаџер општине Прибој Марко Јањушевић.

Реконструкција је почела средином новембра. Рок за завршетак радова био је 90 дана од дана увођења извођача у посао. Радови још увек у току, а енергетски менаџер општине Прибој задовољан је досадашњом динамиком.

До сад је, отприлике, изведено око 70 одсто планираних радова. Уколико буде лепог времена радови ће бити завршени до краја месеца и објекат ће бити стављен у функцију – каже Јањушевић.

Овај пројекат није важан само из естетских разлога.

Он је битан и због уштеде енергента, у овом случају пелета који се користи у котларници која греје овај објекат. Иначе, ова котларница греје четири објекта, а до сада су мере енергентске ефикасности у потпуности спроведене на згради Дечијег вртића. Школа „Бранко Радичевић“ има замењене прозоре и кров, фали још фасада да се уради кроз неки од пројеката. Општинска управа, такође, чека на замену столарије и фасаде тако да би цела та група потрошача била енергетски ефикасна. Јесте да имамо нову котларницу и ефикасне котлове, али то не вреди ако нису енергетски ефикасни – истакао је Марко Јањушевић.

Прошле године, у оквиру пројекта Министарства културе и информисања „Градови у фокусу“, на згради Дома културе замењен је кровни покривач.  Након што се заврши обнова фасаде и замени столарија, процена је да ће се годишња потрошња енергија за грејање овог објекта, која је пре реконструкције износила  238 киловат сати по метру квадратном, дупло смањити, односно, да ће износити 106 киловат сати.

На основу до сада урађеног, може се рећи да је општина Прибој  једна од ретких општина у Србији која велику пажњу посвећује енергетској ефикасности, иако је то једна најзначајнијих област деловања Европске уније, чија чланица претендује да буде и Србија. Последњи извештај Европске комисије за поглавље 15, које се тиче енергетске ефикасности, показује да је Србија умерено припремљена у овој области. Недостаци реформе енергетског тржишта нису решени, a препорука је да у наредном периоду ојача капацитете и промовише улагања у енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије.

Подели на мрежама

Повезани чланци