Др Сеад Поровић: Епидемиолошка слика у Пријепољу стабилна, али нема места опуштању

Др Сеад Поровић: Епидемиолошка слика у Пријепољу стабилна, али нема места опуштању

Према подацима Завода за јавно здравље Ужице у последња 24 сата забележено је 5 нових случајева заразе корона вирусом у Златиборском округу, свих пет у Прибоју. У Србији се већ данима бележи пораст броја заражених корона вирусом. Епидемиолошка ситуација још увек је стабилна, али троцифрен број новозаражених  опомиње да би у наредним недељама могао да буде и четвороцифрен, ако се мере не буду поштовале, упозоравају лекари. Ситуација у Пријепољу за сада је стабилна, највише захваљујући чињиници да је више од 50 одсто грађана и грађанки вакцинисано, сматра директор пријепољског Дома здравља др Сеад Поровић.

Нешто мањи број прегледа у Ковид амбуланти пријепољског Дома здравља и податак да је од почетка јула позитиван налаз на корона вирус  добило шест особа показују да је епидемиолошка слика у Пријепољу за сада повољна.

Међутим, долази до благог пораста броја прегледаних пацијената у Ковид амбуланти. Тај број за сада није велики, али се из дана у дан повећава тако да и даље апелујем на све грађане да се придржавају епидемиолошких мера – каже в.д. директора Дома здравља Пријепоље др Сеад Поровић.

Према речима др Поровића, релативно стабилна епидемиолошка ситуација резултат је вакцинације, која и током летњих месеци у пријепољском Дому здравља тече по устаљеном плану.Међу вакцинисанима и даље предњачи старија популација, а податак да је у Србији вакцинисан тек сваки пети становник од 18 до 30 година, реална је слика и у Пријепољу.

Имамо свих врста вакцина. Одзив је за сада доста добар што потврђује податак да је до сада дата 31.000 доза вакцина у нашем Дому здравља. У тај број улази и више од 2.500 доза које су примили странаца, пре свега држављана Босне и Херцеговине. Што се тиче млађе популације, одзив није на задовољавајућем нивоу па овом приликом апелујем на њих да се вакцинишу, јер ће тиме заштити и себе, али и све друге – истиче др Поровић.

Упоредо са вакцинацијом наших суграђана и суграђанки, у Дому здравља неку од вакцина које су у том тренутку доступне могу примити и страни држављани.

Долазе нам странци који имају наша документа, који долазе на одморе и они се сви могу вакцинисати. Када кажем наша документа, мислим на личну карту или пасош. Што се тиче држављана Босне и Херцеговине они се, као и наши суграђани и суграђанке, могу вакцинисати сваког дана од 8 до 19 сати – каже др Сеад Поровић.

И док лекари у Србији страхују од ширења заразе и раста броја људи у болницама, доктор Поровић је оптимиста када је у питању наша општина.

Ја се надам да неће доћи до повећања броја оболелих, с обзиром да имамо доста вакцинисаних, мислим да смо прешли више од 50 одсто – оптимиста је вршилац дужности директора Дома здравља.

Награда за значајно остварење у области здравствене заштите током епидемије корона вируса, коју је Дом здравља недавно добио поводом Дан општине, велики је  подстрек за све запослене у овој установи, каже др Поровић али и огромна обавеза и одговорност за све оно што их очекује у наредном периоду.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци