Др Суад Софтић: Дијабетичари са нерегулисаном терапијом најугроженији приликом обољевања од корона вируса

Др Суад Софтић: Дијабетичари са нерегулисаном терапијом најугроженији приликом обољевања од корона вируса

Дијабетичари, као и остали хронични болесници спадају у групу особа са повећаним ризиком да инфекција корона вирусом изазове компликације које могу довести до тешке упале плућа, па чак и смртног исхода. Који пацијенти са дијабетесом су најугроженији, зашто је важно редовно узимање адекватне терапије и контролисање нивоа шећера у крви за ТВ Форум говори ендокринолог доктор Суад Софтић.

Статистике земаља са највећим бројем оболелих од Ковида 19 показују да око 30% одсто свих пацијената са тежим обликом инфекције корона вирусом и смртним исходом има нерегулисану шећерну болест. Важно је истаћи међутим да дијабетичари немају већу вероватноћу обољевања од корона вируса у односу на општу популацију.

Ако је дијабетес добро контролисан, ризик за озбиљно обољевање се не разликује у односу на општу популацију. Добро контролисан дијабетес је онај код кога су вредности шећера у крви од 5 до 10 милимола по литру у току дана. Ми кажемо да је добра вредност шећера ако је једноцифрена и ако је параметар просечне гликорегулације ХбА1ц у опсегу од 6 до 8 одсто, најбоље 7, али не више од 8 процената – објашњава др Суад Софтић, специјалиста ендокринологије.

Дијабетичари без адекватне терапије, код којих ниво шећера у крви има високе вредности или значајно варира у току дана су у великом ризику од развоја здравствених компликација.

Ту су и бројни коморбидитети: хипертензија, гојазност, респираторна обољења, кардиоваскуларна болест, цереброоваскуларна болест… Све то заједно омогућава озбиљнију инфекцију коју узрокује КОВИД 19 или било који други актуелни вирус јер је у ових пацијената компромитована способност за одбрану организма од инфекција. У ситуацији када су повишене концентрације шећера у крви, инфекција доводи до његовог даљег раста и долази до стања које се зове дијабетесна кетоацидоза – у преводу распад система. Она је предуслов за поремећај уноса електролита и течности, што је основ за развој сепсе, септичног шока, акутног респираторног дистес синдрома и могућег леталног исхода – каже др Софтић.

Да би шећер био под контролом, потребно је утврђивање адекватне терапије и њено редовно узимање.

Доктор Софтић је додао да су сви пацијенти едуковани да сами прилагоде своју терапију у односу на ситуацију, а уколико нису у стању да постигну адекватне вредности шећера у крви, не треба да долазе у болницу, већ телефонски да контактирају свог изабраног лекара или ендокринолога.

Више у видео прилогу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *