Друштво

,

Корона вирус

Др Зоран Дробњак: Почиње тестирање медицинских радника у самоизолацији

Од почетка увођења ванредног стања Општа болница у Пријепољу функционише по инструкцијама и плану рада које је одредило Министарствижо здравља. До сада је, међу здравственим радницима, потврђен један случај заразе корона вирусом, док је 20 медицинара у самоизолацији и они би од сутра требало да почну са тестирањем.

У Пријепољу је до сада потврђено девет случајева инфекције корона вирусом. Међу зараженима је и медицинска сестра са одељења хирургије пријепољске Опште болнице.

Због ње смо морали, по препорукама које даје струка, да одредимо меру изолације за 20 медицинских радника. Сви су они тренутно у кућној изолацији. Медицинска сестра је са благом клиничком сликом смештена у привремену болницу на Сајму у Београду. За сада је добро и очекујемо да, када се испоштују све неопходне процедуре, да се обави тестирање и у зависности од резултата, она ће вероватно бити враћена и смештена у кућну изолацију – каже директор Опште болнице у Пријепољу др Зоран Дробњак.

Одмах након тога Завод за јавно здравље Ужице извршио је дезинфекцију хируршког одељења.

Након три сата, истог дана, одељење је опет почело да ради. Ми смо у том периоду имали један број лекара и медицинских сестара на одмору тако да смо их повукли са одмора и одељење је несметано почело да функционише. Тренутно имамо четири пацијента на одељењеу хирургије, и радимо у складу са инструкцијама које је дало Министарство здравља. Не само одељење хирургије, већ читава болница – каже др Дробњак.

Према речима др Дробњака запослени са одељења хирургије, који су били у контакту са зараженом медицинском сестром, добили су решење од санитарног инспектора о мери самоизолације у времену од 28 дана, с тим да након 14 дана крену прва тестирања.

Тестирање би требало да почне већ сутра. Са Заводом за јавно здравље Ужице је договорено да се сутра обави тестирање три здравствена радника, а сваки наредни дан по пет запослених до коначног броја оних који који су у изолацији – најавио је др Дробњак.

Пријепољско породилиште, такође ради у складу са препорукама Министарства здравља.

На почетку су постојале препоруке да се све труднице које су сумњиве упућују у болницу „Др Драгиша Мишовић“. Касније је та одлука коригована па се све труднице и породиље, које су сумњиве на Ковид 19, упућују у Ужичку болницу, где је издвојен простор за њихов пријем. Од 15. марта до 15. априла у нашем породилишту рођено је укупно 35 беба. Нису све из Пријепоља, има их и из суседних општина Прибоја, Нове Вароши и Сјенице – каже директор пријепољске болнице.

Према речима директора , пријепољска болница располаже свим неопходним средствима за заштиту запослених.

Сва средства и сва опрема су обезбеђени у довољној количини. Један део обезбеђен је из редовног снабдевања које добијамо из Здравственог центра Ужице, док је један део обезбеђен бројним донацијама појединаца и фирми који су понудили своју помоћ и ја им се овом приликом свима захваљујем – закључио је др Дробњак.

Пријепољска болница је, такође, показала солидарност, каже др Дробњак. Анестезиолог др Елвир Аличковић тренутно се налази на испомоћи у болници „Др Драгиша Мишовић“, која збрињава најтеже случајеве заразе корона вирусом.  

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *