“Душом и пером” Едиб Бајрамовић чува старо Пријепоље од заборава

“Душом и пером” Едиб Бајрамовић чува старо Пријепоље од заборава

„Пријепоље душом и пером“ назив је изложбе цртежа аутора, нашег суграђанина Едиба Етка Бајрамовића, која је отворена у Музеју у Пријепољу. Овом занимљивом и веома посећеном изложбом и Музеј се придружио обележавању Дана општине Пријепоље.

Цртајући мотиве старе пријепољске чаршије Едиб Етко Бајрамовић дуже од четири деценије оживљава свој родни град, покушавајући да га на цртежима прикаже онако како га памти из младости. На својој првој самосталној изложби приказао је завидну колекцију од 70-ак слика на којима су приказани делови Пријепоља, старе куће, авлије, сокаци, верски објекти…

Љубав за оним што је нестајало у Пријепољу, а ја сам био сведок тог нестајања, али и оно нешто моје изнутра је тражило да то забележим. Мој начин је био да то урадим са оним са чиме сам био највештији, а то је са пером и тушем. Мој посао, а и моје школовање увек се везивало за туш и за перо. И зато сам одлучио да туш на пергаменту буде једина техника, а тема да буде једино моје Пријепоље, онако каквог га ја видим, онако како га ја осећам и онако како бих ја желео да га задржим у својој души – каже аутор ове занимљиве изложбе Едиб Етко Бајрамовић.

Главна иницијаторка ове изложбе је његова ћерка Јасна, која је живела и одрастала гледајући како настају ови цртежи. Желела је да и шира јавност види оно што је њен отац деценијама стварао.

Мислим да сви ми на овим цртежима имамо прилику да препознамо нека нама драга места, да евоцирамо неке давне успомене, препознамо локалитете на којима смо се радовали, а можда и туговали, али у сваком случају неће остати равнодушни. Мислим да ова изложба није само богатство једног човека, аутора, односно мога оца, већ свих нас, јер је неко смогао снаге, нашао времена и забележио за генерације које долазе како је наше Пријепоље изгледало некада – са усхићењем нам прича Едибова ћерка Јасна .

Музеј у Пријепољу, поводом Дана општине, већ традиционално организује изложбе које се тичу Пријепоља и пријепољског краја, а чији су аутори наши суграђани и суграђанке.

Едиб Етко Бајрамовић је по струци дипломирани машински инжењер, али драги Бог му је дао таленат и вештину за цртањем. То се слободно може назвати уметношћу и захваљујући том његовом таленти ми вечерас можемо видети многе његове радове. Ја за ову његову изложбу могу слободно да кажем да има велики културно историјски значај, јер нам она говори како је Пријепоље изгледало пре 60, 70 па и више година – истакао је директор Музеја у Пријепољу Асим Бећировић.

Изложба „Пријепоље душом и пером“, коју је званично отворио заменик председника општине Пријепоље Елвин Бањица, одавно није привукла оволику пажњу јавности, што је аутор веома емотивно доживео.

Душа ми је очигледно пуна. Видите све ове људе…То су углавном Пријепољци, углавном мени познате фаце, моји пријатељи, породица, другари са посла, другари из живота, комшије и баш ми се вечерас срце раширило и напунило Пријепољем – са пуно емоције нам говори Едиб Бајрамовић.

И док пријепољска публика буде уживала у овој изложби и присећала се како је Пријепоље некада изгледало, Едиб Бајрамовић већ најављује нову изложбу.

Подели на мрежама

Повезани чланци