Медији

Едукација новинара и новинарки o родно сензитивном извештавању

Без родних стереотипа и сензационализма у медијским садржајима назив је пројекта Форума жена Пријепоља, у оквиру кога је организован дводневни семинар за новинаре и новинарке из целе Србије. Циљ семинара је едукација новинара и новинарки за родно сензитивно извештавање.

Према најпознатијем светском истраживању, које се спроводи на сваких пет година, Глобал медија мониторинг из 2015. године, теме родне равноправности чине један проценат укупних медијских садржаја, иако жене чине 50 одсто светског становништва. У више од 2/3 медијских садржаја тема и саговорници су мушкарци, док се жене као саговорнице појављују у мање од 20 одсто медијских садржаја што је огромна диспропорција.

О односу жена и медија можемо да говоримо из више углова, најмање из три. Можемо да говоримо о женама као креаторкама информација, као онима које раде у медијима и стварају медијски садржај. Можемо да говоримо о женама као медијској теми, као онима које су извор информација, саговорнице у медијским прилогима. Можемо говорити о женама као медијској публици и о томе како су оне информисане и како се медији обраћају публици – рекла је тренерица Снежана Јаковљевић из Удружења Пешчаник из Крушевца.

Улога медија у изградњи родно равноправног друштва је велика, а теме родне равноправности су веома ретко присутне у медијима.

Уклањање родних стереотипа у медијима и промоција родне равноправности један је од стратешких циљева Националне стратегије за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности. Етички кодекс новинара Србије обавезује новинаре и новинарке да у јавном извештавању избегавају дискриминацију засновану на раси, полу, старости и сексуалном опредељењу. Ипак, напори учињени у протеклом периоду нису довели до напретка у погледу родно осетљивог извештавања и недискриминаторског приказивања жена у јавним гласилима.

Више у видео прилогу:

Дводневни семинар се организује у оквиру пројекта Унапређење професионалних и етичких стандарда за родно осетљиво извештавање – Без родних стереотипа и сензационализма у медијским садржајима, уз подршку Министарства кулуре и информисања Републике Србије.


Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *