Економско-трговинска школа: 120 места у пет образовних профила

Економско-трговинска школа: 120 места у пет образовних профила

Будућим средњошколцима Економско-трговинска школа у Пријепољу као и претходних година, нуди могућност школовања у пет образовних профила, од којих су три четворогодишња, док школовање кувара и конобара у мешовитом одељењу траје три године. Места има за укупно 120 свршених основаца.

Приликом попуњавања листи жеља за упис у средњу школу матуранти који буду желели да наставе образовање у Економско-трговинској школи, први пут ће се сусрести са смером Финансијско-рачуноводствени техничар, који се раније звао Финансијски администратор. Програм рада остаје потпуно исти.

Финансијско-рачуноводствени техничар је неко ко може да ради у рачуноводству од агенције, предузећа, фирме, до компаније и корпорације. Значи подразумева апсолутно познавање информатичких, рачуноводствених, трговинских и свих других знања и умећа које треба да поседује особа која води евиденцију о том правном субјекту. Такве особе обично заузимају менаџерске, односно руководеће функције у том предузећу – каже Ермедин Дуран, директор Економско-трговинске школе.

Смер Економски техничар пружа одличну подлогу за наставак студија економије.

У односу на овај први профил, Економски техничар је особа која је већи теоретичар, јер нема толико практичне наставе, наставе у блоку и фирмама – прецизира Дуран.

Четворогодишњи смер је и Трговински техничар, у коме, као и у претходна два смера, има места за 30 ученика и ученица.

Трговински техничар се бави економијом у трговини, од најмањих продавница, до ланаца и тржних центара. Он руководи пословима који су у вези са набавком, калкулацијом, маркетингом… Ко о свему томе води рачуна и ко познаје економски аспект рада – додаје директор школе.

Кувар и конобар су најтраженија занимања, међутим пошто су трогодишњи смерови, не влада велико интересовање за упис, каже Дуран.

Моја порука родитељима и ђацима у овом случају је – немојте уписивати четворогодишње смерове због комшилука, већ упишите нешто према чему гајите склоност, браншу у којој ћете се пронаћи и сутра веома лако моћи да нађете запослење, а то су занимања кувара и конобара. Нама сваког месеца угоститељи са Златибора траже да им пошаљемо наше ученике, а туризам је и развојна шанса наше општине – истиче Дуран.

Директор је додао да Економско-трговинску школу треба да упишу сви они који не намеравају да студирају медицину или природне науке, већ желе да стекну знања о предузетништву или да науче како да оснују успешну фирму, која ће пословати у складу са законом и тржишним правилима.

Подели на мрежама

Повезани чланци