ЕлектРобот из Пријепоља иде на Европско такмичење из роботике

ЕлектРобот из Пријепоља иде на Европско такмичење из роботике

Подмлађена екипа ЕлектРобот и ове године остварила је изузетан успех на такмичењу First lego league у роботици, обезбедивши пласман на европско првенство у Словенији, које ће крајем маја бити одржано у Љубљани. Ментори победничке екипе су чланови који су овај тим представљали на прошлогодишњем светском првенству, а који због годишта више не могу и сами да се такмиче, због чега је успех још и већи.

Тим од пет такмичара и три ментора, само неколико година старија од њих, успели су да постигну изванредан успех на такмичењу у Крагујевцу, освоје прво место и обезбеде пласман на Европско такмичење у роботици.

Ми смо се поделили у две групе. Једна је радила на роботу, а друга на пројекту. На крају би имали састанак на ком би причали и разменили сазнања до којих смо дошли, али смо се поред тога што озбиљно вежбамо и радимо, одлично и забављали – каже Ђорђе Васиљевић, ученик првог разреда друштвено-језичког смера Пријепољске гимназије.

Ученик седмог разреда ОШ “Свети Сава” Лука Поповић истиче да је на самом такмичењу било занимљиво, да је била добра организација и будући да први пут учествује на оваквом надметању у вештини и знању, веома је задовољан оствареним успехом.

Европско такмичење нам предстоји 14. маја у Љубљани. Спремамо се свакога дана по неколико сати. Воде нас ментори који су неколико година старији од нас, добро сарађујемо и надамо се да успех ни са овог такмичења неће изостати – каже Наталија Новковић, ученица првог разреда рачунарског смера Пријепољске гимназије.

Школа роботике је основана у Пријепољу и Прибоју пре око пет година, а већ две године по истом програму у оквиру Дечјег иновативног центра раде и у Београду и Новом Саду.

Као што знате, наша екипа се пласирала на Европско такмичење, али поред њих пласирале су се и екипе са којима радимо у Новом Саду и Београду, тако да ће на самом такмичењу бити буквално тридесеторо наше деце. За Пријепоље то није било неко изненађење, јер је ово трећа година да они успевају у томе. Ове године нажалост због других обавеза нисам могла довољно да им се посветим, али радили су квалитетно са својим менторима, који су и сами прошле године учествовали на светском такмичењу. Ја сам наравно била ту да заједнички решимо све недоумице и помогнем. То је посебан успех јер смо тако успели да затворимо круг и показује колико добро су савладали градиво и ниједна друга екипа не може да се похвали тиме. Ја сам поносна и на учеснике и на менторе – додаје оснивачица Удружења “ЕлектРобот” и мастер инжењерка електротехнике и роботике Аница Павловић.

Поред припреме за такмичење, морали су обезбедити простор за припрему, као и новац за набавку робота и одлазак на такмичење.

Павловић истиче да је од општине Пријепоље добила само обећања без покрића, док је новац за учешће на такмичењима обезбедила захваљујући спонзорима који су препознали потенцијал и таленат ове деце.

Иновативан приступ и учење кроз практичан рад и игру показало се као добитна комбинација за успех на такмичењима, али и добар начин да се деца заинтересују за програмирање и роботику, што потврђује и чињеница да су многи чланови и чланице овог удружења након завршене основне школе своје образовање наставили у рачунарском смеру Пријепољске гимназије.

Подели на мрежама

Повезани чланци