Жене

Да ли има простора за феминистички и критички активизам у Србији?

На састанку Мреже жена југозападне Србије, који је за викенд одржан у Врњачкој Бањи, удружење „Феномена“ представило је публикацију „Сужавање простора за феминистички и критички активизам у Србији.“

Анализу је урадила делегаткиња Србије у „WAVE“ Европској мрежи против насиља Марија Петронијевић, у циљу заговарања за одговорност јавне управе у Србији. Први део публикације представља анализу процеса доделе услуге национлног СОС телефона за жене жртве насиља у Републици Србији.

Анализа је показала да је надлежно министарство током 2017. и 2018. године водило процес који није у складу са законима Републике Србије, нити у складу са Истанбулском конвенцијом. Конкретно, услуга националног СОС телефона додељена је мимо процеса јавне набавке, а установа која пружа ову услугу је током 2018. снимала разговоре са корисницама без њиховог знања – каже ауторка истраживања Марија Петронијевић, програмска директорка удружења „Феномена“.

Извештај говори и о сужавању простора за сарадњу локалне самоуправе и женских невладиних организација, кроз пример града Краљева.

Други део анализе представља студију случаја на локалном нивоу, где се показало да је женско удружење које ради више од 10 година на локалном нивоу, од стране локалне самоуправе тотално маргинализовано, на тај начин што им је ускраћено учешће и што су искључени из важних градских тела, као што су Савет за родну равноправност, Савет за безбедност или Мултисекторкси тим за сузбијање насиља. Овакав тренд треба пратити и видети да ли се и у другим срединама нешто слично дешава, јер постоји тенденција и могућност да су и друга женска удружења на локалном нивоу на сличан начин искључене из могућности праћења и утицаја на рад локалних самоуправа – истиче Петронијевић.

Поред Феномене, Мрежу жена југозападне Србије чине „Импулс“ из Тутина, „Дамад“ из Новог Пазара, Женски центар Ужице и Форум жена Пријепоља, а представнице свих организација су сагласне са закључком да локалне самоуправе постају све затвореније за било какав облик сарадње у циљу борбе против насиља над женама и развоја политике родне равноправности. Ова анализа је урађена уз подршку шведске организације „Kvinna till Kvinna“.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *