Филијала НСЗ Пријепоље: Представљени резултати рада у 2019. години

Филијала НСЗ Пријепоље: Представљени резултати рада у 2019. години

За годину дана број незапослених у четири општине које покрива Филијала Националне службе за запошљавање у Пријепољу смањен за 12,6 одсто. Ово је истакнуто на редовној годишњој конференцији за новинаре на којој једиректорка пријепољске филијале Националне службе за запошљавање представила резултате рада и сарадње са партнерима на локалном тржишту рада у 2019. години.

Према подацима за децембар 2019. године на евиденцији пријепољске Филијале Националне службе за запошљавање налази се 13.653 лица, од тога највише у Сјеници 4.297, у Прибоју 3.955, у пријепољу 3.807, а у Новој Вароши 1.594. особе. Највише запослених бележи општина Сјеница 693, Прибој 627, Пријепоље 289, док је најмање запослених у протеклој години било у Новој Вароши, 270. Директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић задовољна је постигнутим резултатима у 2019. години.

Успели смо да помогнемо запошљавање укупно око 770 лица за шта је издвојено око 147 милиона динара. У односу на прошлу годину тај износ је сличан, али је знатно већи у односу на неке претходне године. Када говоримо о броју незапослених на евиденцији, према подацимо дошло је до смањења броја незапослених. Свакако, знамо да су разлози за то бројни и веома сложени али један од разлога је и реализација мера и програма које спроводи Национална служба за запошљавање – каже директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић.

Према речима Ане Пејовић ови резултати не би били постигнути да није добре сарадње са локалним самоуправама све четири општине који из године у годину издвајају значајна средства за реализацију програма и мера активне политике запошљавања.

Видимо по подацима које смо приказали да управо оне општине које издвоје већа средства, да је ту укључено много више лица. То је један позитиван пример који морамо следити и убудуће и надам се да ћемо и у 2020. години остварити још боље резултате – истакла је Ана Пејовић.

Највећи број лица у протеклој години укључен је кроз програм јавних радова, али како каже Ана Пејовић то је тренутно побољшање слике на тржишту рада.

У оним програмима где долази до запошљавања радника, где се примају на одређено или неодређено време и где послодавац има обавезу задржавања лица у радном односу, ту су ефекти дуготрајно много већи али ми морамо да спроводимо и ове друге мере које су краткорочне и које мало помажу и побољшавају ту слику тржишта рада на локалу – каже Пејовић.

Јавни позив за 2020. годину очекује се крајем фебруара, а  локалне самоуправе имају рок до 18. фебруара да конкуришу за мере активне политике запошљавања. Презентацији су присуствовали представници општина и локалних савета за запошљавање из Пријепоља, Нове Вароши и Прибоја као и директорка Националне службе запошљавање из Ужица.

Подели на мрежама

Повезани чланци