Фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље наступио на фестивалу у Албанији

Фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље наступио на фестивалу у Албанији

Фолклорни ансамбл Дома културе из Пријепоља представљао је Србију на 11. међународном фестивалу фолклора “Музика и море”, који се од 30. августа до 3. септембра одржао у Драчу у Албанији. Фестивал  је окупио  више од 250 учесника из пет европских земаља, a чланови и чланице пријепољског ансамбла са фестивала носе само позитивне утиске.

На централном градском тргу смењивали су се наступи фолклорних ансамбала и певачких група из Бугарске, Пољске, Украјине, Србије и домаћина Албаније. Фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље се представио сплетом игара из Шумадије. Етно песму „Месечина“ извели су солисти Бојана Ђоловић и Лука Видаковић, а присутни су имали прилику да уживају и у Ваљевској подвали. Директорка пријепољског Дома културе Адмира Мостарац поносна је наступом својих чланова и чињеницом да су на најлепши начин представили своју земљу и Пријепоље.

Наша екипа је била и највеселија и најтачнија, без иједног проблема и могу рећи да имамо заиста дивну децу у фолклорном ансамблу. Чињеница да смо на пут повели 35 деце и да је 90 одсто њих малолетно, а да нисмо имали ни један једини проблем је заиста за понос. Примерно су се понашали све врема, а цело путовање је било праћено песмом, игром и смехом – каже директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац.  

У најстаријем граду у Албанији фолклорни ансамбл Дома културе боравио је пет дана. Осим фестивалског дела имали су времена да уживају и у другим садржајима. Из Драча носе само позитивне утиске. Владимир Павловић је члан ансамбла тек шест месеци. Драго му је да се за тако кратко време уклопио и отпутовао у Албанију.

Имали смо прилику да упознамо учеснике из других земаља, да се дружимо са њима. Једно вече смо имали задатак да представимо Србију неком традиционалном игром. Ми смо представили Ужичко коло, док су други ансамбли представили своје игре, а друштво је заиста било одлично – истакао је Владимир и додао да су оваква путовања значајна за размену искустава и упознавање култура других народа..

За разлику од Владимира Миња Лучић је у ансамблу пуних 10 година и ово јој није први пут да са фолклором путује у иностранство.

Одлазак у Албанију ми значи пуно зато што сам доста тога научила о другим културама и обичајима, а исто то смо и ми научили чланове других ансамбала – каже Миња и додаје да су са многима од њих остали у контакту и да очекује да ће неки од њих доћи у Пријепоље.

Директорка Дома културе каже да је ово путовање својеврсна награда за рад и труд који деца током целе године улажу и да су га апсолутно заслужили. Велику захвалност упутила је бројним донаторима који су новчаним средствима помогли реализацију пута у Албанију уз минимално учешће деце.

Осим помоћи донатора из Пријепоља веома смо захвални и нашим људима који су нас дочекали у Драчу. Цео један дан смо бил гости у хотелу нашег Пријепољца Анеса Садиковића. Дочекани смо на најлепши могући начин, угостили су нас ручком и другим сдржајима које нуди хотел – истакла је Адмира Мостарац.   

Фестивал „Музика и море“ организује Светска фестивалска организација у сарадњи са Kултурним центром “Александар Моисиу“ из Драча.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци