Форум жена Пријепоља – 23 године борбе за равноправно друштво

Форум жена Пријепоља – 23 године борбе за равноправно друштво

Једна мала посвећена група може променити свет. Једна храбра група жена покренула је удружење које се залаже за слободу, равноправност и права жена. У једној, још увек патријархалној средини попут Пријепоља, Форум жена Пријепоља пуних 23 године истрајава у мисији да мења свест грађана и грађанки, укорењене културне обрасце и стереотипе који прате и одређују улогу жене у друштву.  

Удружење Форум жена Пријепоља основало је 8. новембра 2000. године двадесетак храбрих активисткиња, различитих професија: новинарки, професорки, докторки, које су желеле да допринесу промени патријархалне средине и унапреде квалитет живота жена и родну равноправност.

За више од две деценије постојања, Форум жена израсла је у Удружење са два медија и 11 запослених који су реализовали више од 130 пројеката од друштвеног значаја. Политичка партиципација, економско оснаживање, неплаћени рад, борба против насиља према женама, положај жена при наслеђивању, медијска писменост, употреба родно осетљивог језика били су у фокусу пројеката које је удружење реализовало. Такође залагали смо се и говорили о слободи медија, правима националних мањина, особа са инвалидитетом, очување животне средине, положају младих и транспарентности јавних институција.

У више од 130 едукативних семинара, радионица и округлих столова, учествовало је више од 3.000 жена, новинара и новинарки и представника институција. ТВ Форум произвела је и емитовала на стотине специјализованих тв емисија, док је на порталу Форум инфо постављено више од 6.500 текстова.

Колико је рад Удружења препознат, сведоче бројне професионалне награде у земљи и окружењу и друга признања. Од настанка подршку добијамо из свих сфера друштва, пре свега бројних светских, европских и домаћих организација цивилног друштва, институција, донатора и пријатеља удружења.

Настављамо и даље борбу за друштво равноправних жена и мушкараца.

Подели на мрежама

Повезани чланци