Друштво

,

Жене

Форум жена Пријепоља локалној самоуправи упутио препоруке за унапређење родне равноправности

У циљу унапређења родне равноправности на локалном нивоу и стварања једнаких могућности за све грађане и грађанке, чланице Удружења „Форум жена Пријепоља“ предале су општини Пријепоље препоруку о низу мера за остваривање родне равноправности.

Форум жена Пријепоља је упутио иницијативу локалној самоуправи, односно председнику општине, Општинском већу, Одбору за родну равноправност и Скупштини општине да предузму све мере и активности из своје надлежности како би унапредили степен родне равноправности у општини Пријепоље, кроз већу заступљеност жена на местима одлучивања.

То заправо значи да се ми залажемо за увођење квота од 40% за присуство мање заступљеног пола у саветима месних заједница. На челу свих 30 Савета месних заједница у општини Пријепоље налазе се мушкарци, а од укупно 183 члана Савета, само четири су жене. Ми сматрамо да је неопходно да се жене више укључе у рад савета и да се њихов глас чује, како би се доносиле политике, активности и мере у тим месним заједницама од којих ће користи имати подједнако и мушкарци и жене. Жене најбоље могу заступати жене, будући да имају различиту свакодневицу и потребе од мушкараца – каже координаторка пројекта и чланица Форума жена Пријепоља Сања Малешић.

Препоруке су настале као резултат бројних разговора и састанака у више месних заједница општине Пријепоље.

Форум жена Пријепоља не предаје ову инцијативу само у своје име, већ и у име више од стотину грађана и грађанки општине Пријепоље из различитих месних заједница, који су били укључени у креирање ове иницијативе кроз састанке у месним заједницама, едукације и истраживање, где су они имали прилику да дају препоруке одборницима и одборницама Скупштине општине Пријепоље, за унапређивање услова живота у својим месним заједницама – истиче Малешић.

Родна равноправност се остварује само онда када и жене и мушкарци подједнако уживају иста права и могућности у свим сегментима друштва, укључујући економску партиципацију и учешће у процесу доношења одлука, као и када су различита понашања, потребе и потенцијали жена и мушкараца једнако вредновани у друштву.

Надамо се да ће општина Пријепоље имати слуха за ову иницијативу, усвојити је и радити на примени ових препорука, како би дала пример и другим општинама у окружењу како да раде на унапређењу родне равноправности и стварању друштва једнаких могућности и за мушкарце и за жене – закључује координаторка пројекта.

Иницијатива је покренута у оквиру пројекта „Активни грађани и грађанке – активне заједнице“ који Форум жена Пријепоља спроводи уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, British Council-a и Траг Фондације.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *