Пријепољац Горан Чпајак нови декан Факултета примењених уметности у Београду

Пријепољац Горан Чпајак нови декан Факултета примењених уметности у Београду

Вајар из Пријепоља и дугогодишњи директор Уметничке колоније „Милешева“ професор Горан Чпајак именован је за декана Факултета примењених уметности у Београду на којем више од 20 година ради као редовни професор на предмету "Примењено вајарство".

На место првог човека Факултета примењених уметности, на коме више од 20 година студенте учи техникама вајарства, Чпајак је изабран на предлог Већа факултета и уз велику подршку колега. Мандат ће му трајати три године уз могућност продужења још једног. Упоредо са функцијом декана Чпајак ће наставити да ради и као редовни професор на предмету „Примењено вајарство“. Како је рекао за Телевизију Форум ово је велико признање за њега, али истовремено велика обавеза и одговорност.

Горан Чпајак је рођен у Пријепољу 1963. године као најмлађи од шесторо деце, а уметност као позив изабрали су он и старији брат Ђорђе. Средњу уметничку школу завршио је у Сплиту, а вајарство је дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду.

Као врло млад вајар побеђивао је на великим међународним конкурсима за скулптуре. Имао је више од четрдесет самосталних и групних изложби на пет континената и добијао значајне међународне награде . Његове скулптуре красе тргове и јавне просторе многих градова. Од 2008. године је уметнички директор Колоније „Милешева“.

Подели на мрежама

Повезани чланци