Горан Чпајак: На 46. сазиву Уметничке колоније Милешева очекујемо 12 уметника

Горан Чпајак: На 46. сазиву Уметничке колоније Милешева очекујемо 12 уметника

Чланови уметничког савета разматрали су списак потенцијалних учесника  46. сазива уметничке колоније Милешева и одлучили да ће се држати старог концепта. Очекује се долазак око 12 уметника из земље и иностранства.

Ове године смо направили мало шири списак, због тога што људи понекад одустану у задњем моменту – каже  уметнички директор Ликовне колоније Милешева Горан Чпајак.

Прошле године почело се са пословима који се односе на конзервацију и рестаурацију радова из легата Колоније  од њеног настанка, која броји више од 300 уметничких дела.

Прошле године је направљена анализа оштећења радова и програм њихове рестаурације и конзервације. Ове године ћемо почети директно да се бавимо самом конзервацијом. То ће радити 2-3 студента и ментор у току самог одржавања Колоније. Углавном ће се радити радови који су мање оштећени. За радове који су више оштећени, за које су потребне пресе или вакуми, њихово рестаурирање ће се вероватно преместити у Београд на неко време. За неколико година имаћемо сређену ситуацију што се тиче колекције – истиче Чпајак.

И ове, као и претходне године, изостала је финансијска подршка Министарства културе и информисања за Уметничку колонију Милешева. То нипошто неће утицати на квалитет Колоније, истиче наш саговорник, као и да су досадашње колоније организоване на високом нивоу, упркос лимитираним средствима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *