Град нанео велику штету у појединим деловима општине Пријепоље

Град нанео велику штету у појединим деловима општине Пријепоље

Након сунчаног и веома топлог дана, око 15 часова у понедељак у Пријепољу је почело јако невреме, праћено обилним падавинама, грмљавином и градом. Град је највише штете нанео повртарским културама и воћарским усевима на подручју месне заједнице Каћево.

„Општини Пријепоље се од раних јутарњих часова јављају мештани са подручја месне заједнице Каћево где је град изузетно јаког интезитета у трајању од пола сата, уништио све што се налази у фази бербе или раста. Иначе, највеће површине у овом селу су под новим засадом малине, чак више од 20 хектара са око 300 000 садница“, 

каже Ифет Хамзић, руководилац Службе за пољопривреду Општинске управе Пријепоље и додаје да друге месне заједнице нису пријавилештету, а да је град слабијег интензитета захватио Бабине, Тоце…

ФОТОГРАФИЈЕ: Невреме у пријепољском селу Каћево

Да штета од града у овом делу општине буде велика, допринело је и што противградне станице у Каћеву, Хисарџику и Правошеви нису активне. Од 14 противградних станица на територији општине активно је само 7, али ниједна у источном делу општине.

„Противградна заштита није деловала на овом подручју што је имало негативне последице. Према информацијама Републичког хидрометеоролошког завода, на територији општине Пријепоље јуче су потрошене све ракете, а са неких станица је употребљено и по 4-5 што је годишњи просек“ – каже Хамзић и закључује да је јучерашње невреме показало колико је битно да све противградне станице профункционишу.

Руководилац Службе за пољопривреду Општинске управе Ифет Хамзић каже да оштећене младе малине треба заштитити препаратима на бази каптана како би се што пре регенерисале, а никако их не треба прихрањивати азотом.

Подели на мрежама

Повезани чланци