Групи Новинарке против насиља уручена Награда за женску храброст

Групи Новинарке против насиља уручена Награда за женску храброст

Поводом глобалне кампање ,,16 дана активизма’’, компанија Авон је у оквиру акције Реци НЕ насиљу над женама доделила Награду за женску храброст и уручила је Групи Новинарке против насиља, са жељом да пружи подршку храбрим женама и награди њихово залагање, а тиме и допринос у борби против родно заснованог насиља.

Признање је симболично уручено испред Скулптуре женске храбрости, на годишњицу њене поставке. Kомпанија Авон је прошле године поставила Скулптуру, у сарадњи са Ушће СЦ, као симбол Београда који има за циљ да охрабри жене и подржи их да кроз живот корачају уздигнуте главе, одлучно се супротстављајући свему што их спречава да воде испуњен и здрав живот. Циљ додељивања Награде за женску храброст је истицање појединаца и организација које свој глас и несебично залагање храбро и одговорно користе да кажу НЕ насиљу.

„Заједно са нашим Авон Дамама и сарадницима широм земље, више од деценије у Србији подижемо свест о насиљу над женама јер верујемо да је залагање читавог друштва од пресудне важности за спречавање и зауставаљање овог проблема. Изузетна ми је част да у име компаније уручим прво признање за овакво залагање, новинаркама које својим радом свакодневно показују женску храброст. У сарадњи са нашим дугогодишњим партнерима из невладиног сектора, одабрали смо Новинарке против насиља због њихове посвећености овој друштвено значајној теми, храброг и етичког извештавања о њој, професионалног односа у скретању пажње представницима струке и преданог рада на њиховој едукацији” – изјавила је Марија Радаковић, регионална директорка продаје у Авон Србија.

Иако је данас положај жена знатно повољнији него ранијих година, насиље над женама и даље је један од најчешћих видова кршења људских права. Заправо, свака трећа жена старија од 15 година, доживела је неки облик физичког или сексуалног насиља, а изложене су жене свих старосних и образовних категорија, из свих региона и типова насеља, друштвених слојева и различитих породичних статуса.

„Желимо да пошаљемо поруку свим женама, од оних које трпе насиље у породици, до оних које трпе дискриминацију на послу, да нису саме. Да постоји много жена које пролазе у том истом тренутку кроз сличне проблеме. Ми се трудимо да им свакодневно говоримо да су оне вредне труда, да постоји начин да се извуку, да победе и живе нормално, безбедно и да заслужују поштовање најближих и шире околине. Наша улога је да им покажемо пут, начине и особе које могу да им помогну на том путу.Трудимо се да свакодневним радом, радом са другим новинаркама, организацијама, едукацијом и консултацијама укажемо на конкретне проблеме и начине решавања тих проблема. Верујем да ћемо истрајати у томе” – изјавила је Ана Манојловић, чланица групе Новинарке против насиља према женама.

Новинарке против насиља је група коју чини више од 30 новинарки, међу којима је и директорка ТВ Форум Милева Малешић, које се организовано, јавно и гласно боре против насиља према женама. Група се залаже да се приликом извештавања о насиљу према женама говори као о друштвеном проблему, да се указује на његове узроке, јасно осуђује сваки облик насиља и позива на одговорност починиоце и институције надлежне за заштиту од насиља. Новинарке против насиља настоје да изграде мрежу у целој Србији која ће заједничким медијским деловањем допринети борби против насиља према женама.

„Мислим да говорим у име целе групе кад кажем да смо бесконачно захвалне компанији АВОН што је препознала наш рад. Посебна је част што је ово награда за женску храброст, јер ми, када смо почињале нисмо знале да ће нам за ово што радимо бити потребна храброст, а онда се испоставило да нам треба. Наравно, никада не бисмо успеле без подршке УНДП Србија и Фонда Б92. Ту смо да будемо храбре, за све жене и колегинице које још нису скупиле храброст или немају како. Желим да им поручим да смо ту за њих и уместо њих. Ниједна од нас у ово није ушла због почасти и награда, али заиста смо гануте што нас је неко препознао и види нас као важне и храбре. Зато нам ово даје ветар у леђа да наставимо још више и боље да радимо на ономе што видимо као мисију Групе „Новинарке против насиља према женама“ и обећавамо да ћемо дати све од себе да не изневеримо ниједну жену или девојчицу” – изјавила је Јована Глигоријевић, чланица групе Новинарке против насиља према женама.

Авон Акција Реци НЕ насиљу над женама покренута је 2008. године, и кроз едукативне програме и донације, залаже се за заустављање и спречавање насиља над женама. До сада су у оквиру ове Авон акције, донацијом сигурносних система опремљене 3 сигурне куће у Србији и подржан пројекат „ОНАснаживање“, као и пројекат Аутономног женског центра „Могу да нећу. Љубав није насиље!“. За подизање свести јавности о овој теми постављена је Скулптура женске храбрости, а реализоване су и бројне кампање попут „Можеш другачије“, „Ниси сама“, као и „Спортска борба је изазов, породична је злочин“ и спроведене информативне кампање са циљем подизања свести о овом проблему.

Подели на мрежама

Повезани чланци