Хоће ли лимске обале дочекати јесен непокошене?

Хоће ли лимске обале дочекати јесен непокошене?

У јеку је летња сезона, а обале Лима у центру Пријепоља још увек нису покошене. Никада раније се није оволико дуго чекало на њихово уређење. Овим површинама управља Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“ које, како смо сазнали, не планира кошење и сређивање овог дела обале. У локалној самоуправи и ЈКП „Лим“ кажу да чекају јавне радове, који још увек нису ни расписани.

Зарасле у шибље и у неким деловима затрпане смећем, обале Лима никад оволико дуго нису биле запуштене.Ако се буде чекало да се заврши цела процедура око спровођења Јавних радова, а што показује пракса из претходних година, лимске обале узводно од Висећег моста, неће бити покошене ни за месец дана, а оно што је већ покошено поново је зарасло. Наиме, члан Општинског већа Драган Чичић и вршилац дужности директора Јавног комуналног предузећа „Лим“ Џевад Бегановић су на наше питање зашто су обале Лима у центру града још увек непокошене, одговорили да се чека расписивање конкурса за Јавне радове. Према устаљеној пракси, позив расписујe Општина Пријепоље, уз подршку  Националне службе за запошљавање, из које смо добили информацију да још увек из Општине није послат захтев овој установи за пружање техничке подршке.

Јавни радови прошле године расписани су у априлу, а две године раније већ у марту.

Уређење обала Лима је део и редовног годишњег плана Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе“. Међутим, сваке године се испостави да нема довољно новца да се шибље покоси, скупи и уклони. Ове године, средства у износу од нешто више од 9.000.000 динара ово предузеће доделио је фирми „Хидро-Тан“ из Београда, између осталог и за ове намене. Према речима извршног директора „Србијавода“ за заштиту од штетног дејства вода Дарка Јањића, већи део новца планиран је за чишћење преграда на реци Милешевци, како би се спремно дочекале обилније падавине. Због смањених средстава у односу на прошлу годину, и ове године изостаће радови који нису у директној вези са заштитом од поплава, напомиње Јањић.

Зато овај посао радо препуштају општини Пријепоље.

Акција чишћења, која је пре нешто више од два месеца организована на инцијативу Пријепољца Марка Клачара, требало је да пробуди свест о важности заштите животне средине, али је данас чак и то парче очишћене обале поново зарасло у шибље и траву.

Само два мала дела обале Лима у близини Шумске служе као пример како би требало да изгледају целом дужином. За њих су се побринули станари околних зграда, који су изгледа давно схватили да, ако желе да имају кутак за одмор, не могу се ослонити ни на кога другог, осим на себе. 

Подели на мрежама

Повезани чланци