Храбрa и самосталнa – подршка образовању ромских девојчица

Храбрa и самосталнa – подршка образовању ромских девојчица

Образовање је предуслов за сузбијање негативних појава у свим па и у ромској заједници. Иницијатива ромских студенткиња, групе која постоји 12 година и окупља више од 230 студенткиња са разних универзитета у Србији, решила је да се конкретније позабави проблемом дечијих бракова у ромским заједницама. Формирана је група „Храбра и самостална“, која кроз подршку обрзовању ромских девојчица жели да утиче на искорењивање ове штетне друштвене појаве.

Иницијатива ромских студенткиња постоји од 2011. године, а будући да истраживања показују да проблем дечијих бракова погађа сваку другу Ромкињу, формирањем групе „Храбра и самостална“ желе да кроз подршку образовању и институционалну сарадњу допринесу искорењивању малолетничких бракова.

Са једне стране желимо да радимо са ромском заједницом на подизању свести о важности образовања, посебно високог образовања, док са друге стране желимо да разговарамо са родитељима о томе колико је малолетнички брак штетан за њихову децу и колико је образовање заправо бољи избор. Својим личним примерима мислимо да можемо да их охрабримо да упркос различитим недаћама, могу све да превазиђу и заврше факултете. Такође, чињеница је да велики број институција не поступа у складу са правилницима, протоколима и инструкцијама које имају у вези са дечијим браковима, па нам је циљ и да анимирамо институције – каже Марина Симеуновић из организације А11.

Група тренутно окупља 10 високообразованих Ромкиња – правница, педагошкиња и економисткиња, а будући да је сиромаштво један од водећих разлога малолетничких бракова, циљ им је да, кроз обезбеђивање стипендија, ромске девојчице подрже да заврше основну школу и наставе образовање.

Оно што тренутно покушавамо јесте да препознамо потенцијалне саборкиње и саборце који би подржали нашу мисију о оснивању посебног фонда који би обезбеђивао стипендије пре свега за ромске девојчице које су у ризику да постану или жртве дечијег брака, или су нажалост већ жртве дечијег брака. Сва истраживања показују да највећи број жртава раног брака напушта основну школу, и ако успемо да их задржимо у образовном систему, велика је шанса да ћемо их спасити од раних бракова – истиче Симеуновић.

Завршетак основне школе је предуслов за даље школовање ромских девојчица и стицање квалификација које ће им омогућити бољи положај на тржишту рада. Дубоко сиромаштво у које их воде малолетнички бракови, напуштање школе и немогућност запослења, чине их економски зависним од брачног партнера и других чланова породице, што отвара могућност да постану и жртве различитих облика насиља

У видео прилогу су коришћени кадрови из филма “Мој пут” Ромске женске мреже.

Подели на мрежама

Повезани чланци