Има ли корупције у Здравственом центру Ужице?

Има ли корупције у Здравственом центру Ужице?

Недавно хапшење лекара специјалисте Опште болнице у Пријепољу због сумње да је примио мито по ко зна који пут отворило је питање корупције у здравству. Са друге стране, одредбa новог Закона о здравственој заштити, по којoj се више неће третирати као корупција ако пацијенти лекаре награде поклонима у прописаним вредностима али никако у новцу, уносе доста нејасноћа око тога шта је корупција, а шта није. Има ли корупције на нивоу Здравственог центра Ужице и које мере се предузимају на њеном сузбијању?

др Милош Божовић, директор ЗЦ Ужице
За корупцију је увек потребно двоје, онаj ко прима и онај ко даје. Мој телефон је за те ствари отворен 24 сата. Ако је неко тражио паре нека јави или мени или доктору Дробњаку. За ових осам година колико сам на челу Здравственог центра Ужице само двоје је дошло да кажу да се то дешава. Можемо јавно да позовемо да се сваки вид корупције пријави и можемо да инсистирамо код доктора да се ради ИЗИС да се на тај начин не би неко условљавао – каже директор Здравственог центра Ужице др Милош Божовић.

Нови Закон о здравственој заштити донео је новине и о допунском раду лекара, који пружа могућност за корупцију. Тако ће убудуће директор здравствене установе давати сагласност лекарима који могу да раде допунски.

Ја сам послао допис свим здравственим јединицама да ће директори и начелници служби бити ти који ће мени дати предлог ко може да ради допунски. То је само један од видова корупције, а ја позивам све грађане који то раде, а знамо да раде, да пријаве. Ја не могу бити поред сваког, ни доктор Дробњак такође. Али свако од појединаца може да каже да му је неки доктор тражио паре – истакао је  Милош Божовић и додао да је у прошлој години било три случаја хапшења доктора у Ужичкој болници, на гинекологији, упозоривши да је то строго кажњиво.

Остаје питање да ли законска одредба по којој медицински радници смеју да приме појединачни поклон од 23 евра, а чија укупна вредност не сме да прелази 462 евра отвара врата за још већу корупцију. Или ће све то довести до још веће поделе на оне који могу да се квалитетно лече и оне који не могу, при чему ће главни критеријум поделе бити поклони, односно новац.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *