Зоран Гавриловић: Без слободних медија нема ни борбе против корупције

Зоран Гавриловић: Без слободних медија нема ни борбе против корупције

Медији у Србији, који су у највећој мери заробљени, што новцем из јавних извора, што новцем који долази из државног буџета, претварају се у средства за промоцију и пропаганду. Такви медији нису спремни да се  боре против корупције, рекао је гостујући на Телевизији Форум програмски директор Бироа за друштвена истраживања Зоран Гавриловић.

Медији су кључни у борби против корупције. Против корупције се не можемо борити  ако немамо медије који доприносе транспарентности, одговорности, анализи рада оних људи који за наше паре и наш интерес обављају јавну функцију, каже програмски директор БИРОДИ-ја Зоран Гавриловић.

Улога медија у борби против корупције је од великог значаја. И сами знамо да без откривања случајева кршења закона, јавних набавки, партијског запошљавања нема ни борбе против корупције. Друга ствар, медији су начин да и тужиоци, као државни орган, сазнају о случајевима корупције. Јер сваки тужилац мора да прати медије и на основу њих он добија информације и поступа по службеној дужности – каже програмски директор Бироа за друштвена истраживања Зоран Гавриловић.

Гавриловић каже да медијима и новинарима само треба омогућити да раде свој посао.

Ми сад ту имамо и проблем који се зове држава, имамо проблем недонете медијске стратегије, имамо притиске на медије, имамо власт која врло често медије који раде свој посао, просто дискредитује, новинари који раде свој посао, а нису миљеници власти, често су дискредитовани тако да просто амбијент није добар – каже Зоран Гавриловић и додаје да ми просто морамо да примењујемо постојеће законе и да они људи који то желе раде посао у јавном интересу, јер новинарска професија је тако конципирана да увек мора да ради у свом интересу.Новинарство и медији су настали као начин контроле власти.

Када је у питању улога медија у борби против корупције у Србији ситуација је веома лоша каже Гавриловић.

Наши медији који су у највећој мери заробљени, што новцем из јавних извора, што новцем из државног буџета просто се претварају у средства за промоцију и пропаганду, а у последње време и одмазду. Просто, такви медији нису спремни да се боре против корупције – истиче Гавриловић.

Често се поставља питање да ли постоје неке позитивне праксе у Европској унији које медији и новинари у Србији треба да примене како би се приближили њиховим стандардима.

Оно што ја могу да кажем јесте да је једина пракса коју ми можемо да применимо  да пустимо медије да раде слободно као што раде у Европској унији. И ми имамо добре новинаре, додуше нисмо толико добро технолошки опремљени као они, али имамо храбре и стручне новинаре који у последњих неколико година добијају све релевантне међународне награде које се тичу истраживачког новинарства и борбе против корупције – каже Зоран Гавриловић наводећи као пример добре праксе листове “Transparency international” који се бави борбом против корупције и “Freedom house” који се бави слободом медија. Ове земље имају висок степен слободе медија, а уједно и јако низак степен корупције.

Постојање медија који професионално обављају посао јесте нешто што је улагање у будућност и нешто што доприноси борби против корупције, закључио је Зоран Гавриловић.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *