Изложба 47. сазива Уметничке колоније “Милешева” – Мозаик различитих уметничких оријентација

Изложба 47. сазива Уметничке колоније “Милешева” – Мозаик различитих уметничких оријентација

Изложба радова прошлогодишњег 47. сазива Уметничке колоније Милешева отворена је у Великој галерији Дома културе у Пријепољу. Своје радове, годину дана након боравка у Пријепољу, представило је 12 уметника и уметница из земље и иностранства, а по једно уметничко дело од сваког аутора, након изложбе, остаће у легату Колоније.

На изложби, којом је заокружен рад 47. сазива Уметничке колоније „Милешева“ и обележен почетак 48. издања нашли су се радови Тијане Којић, Дејана Тривунца, Невене Хаџи Јованчевић, Весне Голубовић, Бобана Илића, Слободана Ђошића, Гордане Олујић, Милије Чпајака, Сандре Бартолић, Драгана Совиља, Марка Црнобрње и Марка Вучковића. Након боравка у Пријепољу и обиласка нашег краја, инспирисани природним и културно-историјским знаменитостима, своју импресију преточили су у уметничка дела.

Љубитељи уметности у Пријепољу у наредних месец дана моћи ће да погледају шаренолику и занимљиву изложбу прошлогодишњег сазива, који је одржан у специфичним условима због пандемије. Уметници су користили различите технике при стварању својих дела.

Колонија је сама пут кроз време и бележи некаква дешавања. Кроз ове радове се могу видети социјална и политичка питања и друштвене промене и све врсте ангажоване уметности која нас окружује и која је део стваралаштва – каже директор Уметничке колоније „Милешева“ Горан Чпајак.

Упркос бројним изазовима у организовању, посебно у последње две године због епидемије корона вируса, Уметничка колонија „Милешева“ одржава се у континуитету скоро пет деценија.

То је, првенствено, један знак истрајности ентузијаста, односно културних радника који раде у Дому културе и при Уметничкој колонији “Милешева”, а ту је и подршка општине и Министарства културе и информисања која није изостала ни ове године. Важан корак који чинимо ка пола века трајања ове колоније је то што смо фотографисали комплетан легат колоније, више од 450 јединица, а уједно смо урадили и каталогизацију целог легата. Тако да смо већ припремили значајан материјал за монографију коју спремамо за педесетогодишњицу Колоније – истакла је директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац.

Поред  уметника и уметница прошлогодишњег сазива и представника локалне самоуправе отварању изложбе присуствовали су иучесници 48. сазива Колоније који ће наредних дана упознавати Пријепоље и околину и прикупљати инспирацију за нове радове које ће изложити за годину дана.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци