Изложба фотографија „Православље“ отворена у Дому културе Пријепоље

Изложба фотографија „Православље“ отворена у Дому културе Пријепоље

Након промоције „Савиндан“ у галерији Дома културе отворена је изложба фотографија „Православље“, уприличена поводом прославе осам векова од стицања аутокефалности Српске православне цркве. Изложба је пре Пријепоља била представљена само у Парохијском дому Храма Светог Саве у Београду.

Конкурс и изложба фотографија „Православље“ резултат је сарадње Фото савеза Србије и Парохијског дома Храма Светог Саве. Премијерно је представљена средином октобра прошле године, у оквиру програма обележавања јубилеја 8 векова самосталнности Српске православне цркве. Пријепоље је први град у којем се излаже након Београда, у организацији Милешевског културног клуба „Свети Сава“, Фото савеза Србије и Дома културе Пријепоље, а највише захваљујући члану Организационог одбора изложбе Влади Милинковићу, сараднику и пријатељу Милешевског културног клуба, који је и отворио изложбу.

Милинковић је рекао да су скоро сви аутори чланови Фото савеза Србије. Пропозиције изложбе објављене су још 2018. године и рок за пријаву на конкурс трајао је до краја фебруара 2019. године. Аутори су имали довољно времена и озбиљно су се припремали, па је пред жиријем био тежак задатак, али такође, довољно времена да направи квалитетну селекцију и одабере најбоље. На конкурсу је учествовало 89 аутора са 771 фотографијом а за излагање је изабрано 118 радова од 51 аутора.

Прву награду за колекцију на конкурсу је додељена Алекси Трбовићу, друга Зорану В. Вуковићу а трећа Зорану Пургеру. Прва награда за фотографију припала је Саши Кнежићу, друге награде Лазару Лековићу и Зорану Петровићу а треће место су поделили Јан Вало, Александар Јовановић и Милан Марковић. Изложба ће се у галерији Дома културе налазити наредних месец дана.

Подели на мрежама

Повезани чланци