Изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ отворена у Музеју у Пријепољу

Изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ отворена у Музеју у Пријепољу

„Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ назив је изложбе Природњачког музеја из Београда која је отворена у Музеју у Пријепољу. Ауторка изложбе, музејска саветница Природњачког музеја  Александра Савић, овом изложбом желела је да посетиоцима прикаже непознате детаље о напитку без којег многи од нас не могу да започну дан.  

Кафа је најпознатији светски напитак. Постоји више од 140 различитих врста кафе, од којих су многе још увек неистражене. Музејска саветница Природњачког музеја у Београду, Александра Савић потрудила се да нам изложбом „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ покаже колико мало знамо о омиљеном напитку милиона људи. Како каже, осим чињенице да знамо какву кафу волимо, ми ништа друго не знамо.

Ја сам пошла од тога да је кафа саставни део наших живота. Погледајте само как почињемо дан. Не можемо да отворимо очи , а да не попијемо кафу. Схватила сам да треба причати о томе и да треба расветлизи ту јако лепу причу – каже ауторка изложбе Александра Савић.

Њено истраживање трајало је девет месеци.

Резултирало је овом изложбом, а затим и каталогом о кафи где сам ја сама уживала о томе истражујући како је дошло до тога да је човек почео да пије кафу, каква је то биљка, где она расте, када се препознала корист од кафе, а онда сам видела каква је то чаробна и необична прича и ова изложба је управо резултат тога – истаклаје Александра Савић.

Захваљујући доброј вишегодишњој сарадњи два музеја Пријепоље је тек пети град у Србији у којем изложба гостује. Према речима ауторке људи се углавном одушеве јер се потрудила да изложбу представи на популаран и питак начин, а да опет остане научна и стручна.

Људима се допада изложба. Сазнали су доста тога, а можда су и сами ушли у неко истраживање да испробају неке друге кафе, јер су нама доступне сдамо две врсте кафе, једна је Арабика, а друга је Рубуста. Ми ни сами не знамо не знамо шта пијемо, узмемо готово, самлевено и не размишљамо много, тако да је ова прича инетресантна на свим нивоима – каже ауторка која се нада да ће посетиоци уживати у изложби.

Како је кафа доспела у Европу, како је прва кафеџиница у Европи отворена у Београду, зашто су љубитељи кафе кажњавани батинањем, како се кафа најпре користила као верско пиће, а затим као лек посетиоци ће моћи да сазнају до 22. новембра, до када ће изложба гостовати у пријепољском музеју.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци