Изложба „Милешева 1250“ – нови сјај милешевских фрески

Изложба „Милешева 1250“ – нови сјај милешевских фрески

У оквиру обележавања Дана општине Пријепоље, Дом културе припремио је бројне садржаје, а у сусрет свечаној седници Скупштине општине, на платоу је отворена изложба „Милешева 1250“. Приказан је тренутни изглед најзначајнијих фрески Милешеве и њихове дигиталне реконструкције, али и реконструкције самог манастира, као и средњевековног града Милешевца.

Аутор изложбе је Мирко Малешић, ликовни уредник Дома културе у Пријепољу, који каже да је идеја о реконструкцији изгледа фрески Милешеве дуго расла у њему, док се коначно није пружила прилика да је реализује.

Мирко Антоније МалеШић, аутор изложбе
Хтео сам да прикажем како је изгледала Милешева када је направљена, како су изгледале фреске. То је био дуг пут анализе, фотографисања, коришћења великог броја извора… Захваљујем се Наташи Коларевић и Ефикс тиму, који су ми помогли да реализујем ову изложбу по својој замисли. Надам се да ћемо смоћи снаге да све ово преточимо у једну књигу „Милешева у средњем веку“ – каже Малешић.

Пројекат уметничке реконструкције изгледа Милешеве и њених фресака подржало је Министарство културе и информисања, на препоруку Завода за заштиту споменика из Краљева.

Овде је 18 панела. Ово је један издвојени сегмент јер смо технички били ограничени бројем носача панела, а најзначајније фреске из Милешеве су издвојене, попут Белог Анђела, Богородице, светог Саве, светог Симеона и наравно ктитора Милешеве Владислава. Ово је прилика да сви виде како су изгледали царски портрети, како је изгледала краљевска, а како монашка одећа – истиче аутор изложбе Мирко Малешић.

Изложба „Милешева 1250“ је само једна од бројних активности којима се Дом културе у Пријепољу придружио обележавању Дана општине Пријепоље 7. јула, али и јубилеја 800 година манастира Милешеве, истиче директорка Адмира Мостарац.

Изложба „Милешева 1250“ биће доступна нашим суграђанима и суграђанкама, али и свим посетиоцима Пријепоља у наредних месец дана.

Подели на мрежама

Повезани чланци