Изложба „Пријепoље оком уметника“ у галерији Дома културе

Изложба „Пријепoље оком уметника“ у галерији Дома културе

У Великој галерији Дома културе Пријепоље отворена је изложба радова“ Пријепоље оком уметника“ којом  je почелo обележавање Дана општине Пријепоље. У питању је избор из легата Уметничке колоније „Милешева“ који је приредио уредник ликовног програма Дома културе, историчар уметности Мирко Малешић.

„Пријепоље, град на Лиму, у близини древног милешевског храма , био је и остаће место окупљања уметника са свих простора. Уметничка колонија „Милешева“, већ пет деценија, сабира људе који се разликују по духу, вери, мишљењу и осећању. Иако слободни по схватању теме, многи уметници изабрали су Пријепоље или мотиве из Пријепоља као инспирацију за своја дела“. Овим речима је изложбу „Пријепоље оком уметника“ описао аутор ове поставке, историчар уметности Мирко Малешић који је желео да поводом Дана општине из богатог легата Колоније издвоји нешто адекватно за овај дан.     

Овом изложбом сам просто хтео да, зато што обележавамо 45 година Дома културе и Дан општине, Пријепољу дам један значај, односно да се на мотивима слика пронађу детаљи из Пријепоља. Треба их презентовати. Треба да се виде и треба да Пријепољци буду упознати да и то постоји у нашем легату – каже аутор изложбе и уредник ликовног програма Дома културе Пријепоље Мирко Малешић.

У Великој галерији изложена су 22 рада од исто толико уметника и уметница који су прошли кроз Уметничку колонију „Милешева“.

Можемо овде видети људе којима је инспирација била Пријепоље. Нисмо им сугерисали, нити натерали, нити тражили то, већ је то било својевољно. Наравно, када донесу рад ми не знамо која је тематика. Обрадујемо се када видимо да је некоме Пријепоље постало занимљиво, да су нашли неку тему из Пријепоља. Као домаћинима нам је веома драго, јер тиме наш град добија још више на значају и важности – објашњава историчар уметности Мирко Малешић .

 Изложба „ Пријепоље оком уметника“ коју је отворио заменик председнике општине Елвин Бањица, је  увод у обележавање великог јубилеја – пола века Уметничке колоније „Милешева“ који нас очекује у другој половини августа. За ту прилику Дом културе  најављује занимљиве догађаје којима ће обележити овај значајан јубилеј.

Подели на мрежама

Повезани чланци