„Пала“ јавна набавка за шеталиште поред Милешевке због једног милиметра гумене подлоге

„Пала“ јавна набавка за шеталиште поред Милешевке због једног милиметра гумене подлоге

Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки делимично је поништила поступак јавне набавке за реконструкцију шеталишта поред Милешевке. Решење комисије уследило је након што је фирма „Enginieer company 2022“ из Чајетине као понуђач поднела захтев за заштиту права. Општина Пријепоље дужна је да овој фирми надокнади трошкове поступка заштите права у износу од скоро 190.000 динара.

Један од захтева  фирме „Enginieer company 2022“ упућених Општини Пријепоље током трајања поступка јавне набавке било је да се појасни зашто гумена подлога предвиђена за дечије игралиште мора да буде дебљине 46 мм, а дебљина од 45 мм није прихватљива. Из ове фирме сматрају да се на овај начин незаконито  ограничава конкуренција и фаворизује одређена фирма. Из Општине Пријепоље стигао је одговор да у претходној фази пројекта, односно изградњи Парка народних хероја, постоје одређене карактеристике подова, који ће се примењивати и на теренима код шеталишта поред Милешевке. 

На ово објашњење Републичка комисија за заштиту права констатовала је да Општина Пријепоље својом аргументацијом није навела оправдане разлоге зашто је прихватљива само подлога од 4,6 цм. Такође, цитиран је и Правилник о безбедности дечијих игралишта којим је прописано да дебљина површина за ублажавање пада не може бити мања од 40 мм, те је Комисија оценила да је Општина поступила противно одредбама члана 98. Закона о јавним набавкама.

Као још један од спорних детаља у поступку јавне набавке Комисија је оценила и то што општина Пријепоље није прецизније дефинисала димензије и од којих материјала би био тематски парк са представама Сахат куле, средњовековног града Милешевца, манастира Милешева и џамије у Хисарџику. Општина је понуђачима дала могућност да обиђу изведене радове у Парку и дају понуду на основу квалитета до сада изведених радова. Комисија оцењује да све упућује на закључак да конкурсна документација није сачињена у складу са Законом о јавним набавкама и да је спецификација са материјалима и димензијама морала бити део конкурсне документације, а не да заинтересовани понуђачи добију увид у комплетну документацију тек када обиђу терен.

Општина Пријепоље ће након овог Решења комисије приступити изменама конкурсне документације у деловима за које је оцењено да нису у складу са Законом и спровести нови поступак јавне набавке. Такође, Општина ће морати фирми „Enginieer company 2022“ у року од 15 дана надокнади трошкове поступка заштите права у износу од око 190.000 динара.

Подсећамо, укупна вредност пројекта реконструкције шеталишта поред Милешевке процењена је на 63.000.000 динара. Средства у износу од 55.000.000 обезбедило је Министарство туризма и омладине, док је 8.000.000 динара за ову намену Општина Пријепоље предвидела овогодишњим буџетом.

Подели на мрежама

Повезани чланци