Култура

Јубиларни 30. број ревије Савиндан промовисан у Краљеву

Захваљујући пријатељима и поштоваоцима Милешевског културног клуба „Свети Сава“ и ревије Савиндан, у Краљеву je у четвртак 6. фебруара у Дому војске Србије, одржана промоција јубиларног 30. броја часописа „Савиндан“. И ове године промоција је окупила бројне Краљевчане, ауторе текстова и чланове клуба.

Дом војске у Краљеву четврту годину за редом био је домаћин овог културног догађаја који из године у годину привлачи значајну пажњу краљевачке јавности. Промотер јубиларног издања Савиндана био је новинар и публициста и дугогодишњи пријатељ Милешевског културног клуба „Свети Сава“, Радован Типсаревић.

Овај часопис, вредан читавог српског простора, и то 30. број. А 30 није само број. То је стуб културе, то је име које вреди поштовати, то је несумњиво стуб културе који своју вредност мери и временом и простором којим се шири и истрајава. Нарочито истрајава, тај термин се врло блиско везује са њима с обзиром на околности које владају у култури данас, и у Србији па и у Пријепољу – каже публициста из Краљева и промотер јубиларног савиндана Радован Типсаревић.

Председник Милешевског културног клуба „Свети Сава“ Зоран Малешић захвалио се ауторима и сарадницима Клуба који су најзаслужнији што прославља овако значајан јубилеј.Том приликом је истакао да ревија Савиндан већ три деценије промовише нашу културну баштину и културно наслеђe са којим итекако можемо да се похвалимо.

Овај број је заправо посвећен тој културној баштини, јер ове године прослављамо 800 година манастира Милешеве, један јубилеј којим се мало народа у свету може похвалити и подичити. Надам се да ћемо ми тај јубилеј достојно обележити, онако како то Милешева заслужује – исатакао је председник Милешевског културног клуба „Свети Сава“ Зоран Малешић.

Ауторске радове објављене у новом броју пред бројном публиком представили су између осталог повереник Милешевског културног клуба за Краљево, професор  Новак  Недић који је писао о селу Дубници код Сјенице и цркви Стеве Васојевића.

О витезовима карађорђеве звезде и Солунцима из Сјеничког краја, који су такође нашли место у ревији Савиндан, говорио је дугогодишњи сарадник,  професор Стојан Каличанин из Краљева, док се  професор Драгослав Кочовић  у 30. броју бавио јубилејом осам векова самосталности српске православне цркве.

Ово је била изванредна прилика, а мислим да смо ми срећници да смо доживели и на неки начин учествовали у овако великом јубилеју, да се приближи то време од пре 800 година, и политички, социјални, културни и верски процеси на Евро – азијском простору и упореде за добре аналитичаре од ума, пера и способности, да направе корелацију између оног и овог данашњег времена, да уоче сличности и разлике и наравно да из тога извучемо поуке где се данас налази српски народ, црава и држава – рекао је професор Факултета политичких наука у Београду Драгослав Кочовић.

Овом приликом градској библиотеци у Краљеву и библиотеци Епархије жичке уручени су комплети ревије Савиндан.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *