Друштво

Платформа „Промени“ – Да локални проблеми буду видљиви у целој Србији

Локални активизам у Србији је на веома ниском нивоу. Како би оснажила активисте да од локалних институција захтевају одговорност и да се укључе у различите иницијативе које се боре против корупције Центар за истраживање, транспарентност и одговорност, ЦРТА покренуo је платформу Промени.рс.

Платформа Промени.рс намењена је свима  који желе да се покрену како би створили позитивну промену у својој локалној средини.

Путем платформе појединци, активисти, невладине организације могу да нам се јаве уколико имају неку идеју како да направе добру промену у својој заједници, било да се ради о сређивању неке напуштене површине, већем укључивању грађана у процес доношења одлука, помоћи неким мањинским групама да се активније укључе у заједницу. Сви они могу да нам се јаве путем платформе, напишу своју идеју, шта желе да ураде и наш тим ће им се јавити, дати предлоге како даље да раде. Такође, на платформи могу да нађу различите приручнике како да направе добру уличну акцију, шта да раде ако се сутра пробуде , а инвеститор сече дрвеће у парку испред њихове зграде. Могу да виде и остале примере успешних локалних грађанских иницијатива и на тај начин покрену и своју иницијативу у својој локалној заједници – каже Марта Загорац из Центра за истраживање, транспарентност и одговорност, ЦРТА.

Платформа је покренута у септембру 2019. године.

Јавља нам се велики број људи. За сада углавном дајемо само савете за даљи рад. Људи предлажу идеје. Углавном су то комунални проблеми, али подстичемо грађане да нам се и даље јављају са другим идејама како бисмо заједно решавали уочене проблеме – истиче Марта Загорац.

Локални активизам у Србији је заступљен али још увек у недовољној мери колико би требало, сматра Марта Загорац.

Постоји велики број локалних иницијатива. Људи се труде да нешто ураде само то још увек не досеже национални ниво, још увек се не зна шта то људи раде у другим заједницама, у граду поред њиховог. Ми видимо да има неких помака, неких мањих иницијатива на локалном нивоу и ми желимо да их подстакнемо да се оне више виде, да буду јаче и да се грађани и њихове локалне средине још више укључују – каже Загорац.

Платформа Промени.рс је покренута кроз пројекат Твоје место у Србији које Национална коалиција за децентрализацију спроводи у партнерству са Цртом, Фондацијом Јелена Шантић, организацијом ОРКА и Медиа реформ центром Ниш и пројекат Грађани имају моћ који партнерски реализују Црта, Београдски центар за безбедносну политику, Национална коалиција за децентрализацију и Партнери за демократске промене у Србији уз подршку Америчке агенције за међународни развој.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *