Kако превазићи проблем недостатка радника у текстилној индустрији Пријепоља?

Kако превазићи проблем недостатка радника у текстилној индустрији Пријепоља?

Проблем превазилажења недовољног броја радника у текстилној индустрији, постојећи систем школовања у Пријепољу и питање дуалног модела образовања биле су главне теме састанка општинског руководства са представницима Кластером текстилаца и Техничке школе у Пријепољу.

На састанку, који је иницирао члан општинског већа задужен за привреду Зоран Петрић, разговарало се о проблемима школовања текстилних радника у Пријепољу. Представници Кластера текстилаца су упознали Општинско руководство са плановима и могућностима запошљавања већег броја радника у некој од 15 текстилних фирми у Пријепољу, које сада запошљавају више од 800 радника.

Један од повода  састанка била је изјава члана Општинског већа задужениог за образовање да ове године неће бити одељења које ће се школовати по дуалном моделу образовања. Као један од разлога навео је слабу заинтересованост фирми али и мале плате у текстилној индустрији.

Овогодишњим планом уписа у средње школе, одељење смера модни кројач наставу ће изводити по класичном моделу образовања. Разлог је што само једна фирма има акредитацију, која је неопходна да би се радило по дуалном моделу. Према речима директора Техничке школе Небојше Јефтовића то се може променити уколико се до краја априла испуне неопходни услови услови.

Током састанка разговарало се и о могућностима организовања преквалификације у циљу добијања стручне радне снаге за потребе текстине индустрије, а Општинско руководство је изразило спремност за сарадњу и помоћ у промовисања предности рада у текстилној индустрији

Оштинско руководство је најавило да ће до краја месеца организовати још један састанак где ће сагледати проблеме свих пријепољских привредника.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *