Како сачувати дете од вирусних инфекција?

Како сачувати дете од вирусних инфекција?

Враћањем деце у колективе, са хладнијим данима, уз повећану влажност ваздуха и јутарње магле, повећава се и ризик од вирусних инфекција, али и алергијских манифестација услед цветања амброзије. Докторка Зорица Грбовић, каже да је веома битно да само здрава деца иду у колектив, а да са првим симптомима болести остану код куће.

zorica-grbovic
др Зорица Грбовић, начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце Дома Здравља у Пријепољу

„Деца која иду у колектив, само што изађу из једне, већ их качи друга вирусна инфекција управо због тога што у колектив долазе деца која су оболела. Родитељи вероватно имају проблем јер немају децу где да оставе и зато их доводе у колектив што није добро за њихово дете, а ни за окружење. Препоручујем родитељима да у овом периоду поведу рачуна о исхрани деце, а јако је битно одржавати хигијену руку – прати их пре и после јела, након употребе тоалета, не дозволити деци да стављају руке у уста, прати редовно играчке јер је познато да вируси могу да се одржавају на радним површинама, играчкама, квакама…“ – објашњава докторка Зорица Грбовић, начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Пријепоље.

Са нижим температурама долази и до развоја озбиљнијих бактеријских инфекција, као што је упала грла, што захтева антибиотску терапију. Имуни систем деце, нарочито у предшколском узрасту, још је у фази сазревања. Зато наша саговорница саветује одлазак на локалну пијацу јер се ту налазе превентива и витамини – свеже воће и поврће, наравно уз јаја и месо који су главни извори гвожђа, јер каже да ако дете има добру крвну слику његове су одбрамбене способности много веће.

virusiДецу не треба водити на преглед са првим кашљем и блажим симптомима, већ им треба дати топле напитке, пилећу супу и по потреби сируп за температуру.

„Ако је температура виша од 38.5, ако је дете малаксало, поспано, ако дође до губитка апетита, упорног повраћања, у том случају дете обавезно треба довести код лекара“ –  каже докторка.

Осим здраве исхране и одржавања личне хигијене што је основа за здравље сваког детета, боравак на свежем ваздуху свакако ће користити малишанима у борби са вирусним инфекцијама.

Подели на мрежама

Повезани чланци