Како се заштити током најтоплијих летњих дана?

Како се заштити током најтоплијих летњих дана?

На снази је метеоаларм за изузетно високе температуре, али и сезона одласка на море. Како се заштити и које превентивне мере предузети како би упркос врућинама очували своје здравље или уживали у свим чарима лета за Телевизију Форум говори докторка Лејла Хасанкадић.

Температуре изнад 35 степени могу да имају штетан утицај на различите групе људи, а најугроженије су старије особе, хронични болесници, деца и труднице, који би требало да обрате посебну пажњу на заштиту од врућина.

Оно што је битно првенствено за наше хроничне пацијенте јесте да редукују време проведено напољу на период пре 10 сати ујутру и после 18 часова поподне. Треба да носе танку, прозрачну одећу од природних материјала попут памука, а при изласку шешире или капе, наочаре и обавезно креме са заштитним фактором – истиче др Лејла Хасанкадић Мехонић из Службе за здравствену заштиту одраслог становништва Дома здравља Пријепоље.

Поред људи који обављају физички захтевне послове на отвореном, као што су грађевински радници или пољопривредници, угрожени су и они који раде у кухињама, пекарама и фабричким погонима у којима постоје високе пећи. За њих, али и све остале је најзначајнија добра хидратација.

Треба узимати доста течности, пре свега воде, али и воћа и поврћа. Оброци би требало да буду лаганији, а чешћи. Можете имати и четири до пет лаганијих оброка дневно, који подразумевају неке лаганије врсте рибе, пилетину, салату, воће и поврће. Станове треба проветравати рано ујутру и током вечери, а у току дана затварати ролетне и по могућности расхлађивати – додаје докторка Хасанкадић Мехонић.

Савет за оне који путују на приморје је да одморни крећу на пут и праве паузе, јер се топло време повезује се и са ослабљеном пажњом, грешкама при одлучивању и већем ризику од саобраћајних незгода.

Најчешће су возила климатизована, али разлика напољу и у ауту не би требало да буде већа од пет до седам степени, како не би било наглих промена приликом изласка из возила. Треба понети креме са заштитним фактором већим од 30, потребни лекови, пробиотици, уколико водите децу – сирупи и тако даље. Важно је да постоје заштитни сунцобрани на плажи и што је најбитније – довољан унос течности – истиче докторка.

Уколико ипак дође до појаве симптома сунчанице, важно је расхлађивање.

Први симптоми сунчанице су црвенило, главобоља, мучнина и повраћање. Такву особу је неопходно положити у лежећи положај у хладу, како би дошло до изједначавања крвног притиска, затим их хладити прскањем и умивањем хладном водом по врату, грудима и глави. Уколико су симптоми јачег интензитета и јави се повраћање, треба позвати хитну помоћ, како би особа у здравственој установи добила инфузиону терапију и другу медицинску помоћ – упозорава др Лејла.

Спас од летњих врућина Пријепољци и Пријепољке би можда потражили на базену или неком уређеном купалишту, међутим, Пријепоље их нема, зато се свако довија како зна и уме.

Подели на мрежама

Повезани чланци