Какве су могућности за образовање ђака у Музичкој школи у Ужицу?

Какве су могућности за образовање ђака у Музичкој школи у Ужицу?

Директор и наставници Музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ ђацима завршних разреда Основне музичке школе у Пријепољу представили су своје средњошколске профиле. Ученици ове средње школе су изведбом вокално-инструменталних комада и на практичан начин демонстрирали каква се знања и вештине могу стећи уписом у неки од три смера ове ужичке средње школе.

Музичка школа у Ужицу, са своја два издвојена одељења основаца у Пожеги и Ариљу, броји укупно 630 ђака, а својим полазницима и полазницама нуди различите образовне профиле. Када је у питању средњошколски план и програм, поред стручних предмета, ту су и општеобразовни, што ђацима омогућава упис на готово све факултете.

Имали смо и раније сличних акција, с тим што смо децу доводили у Ужице. Већ дуги низ година сарађујемо са школом у Пријепољу и са директорком Дрганом, јер има деце која желе да наставе даље да се музички образују и одлучују да упишу нашу Музичку школу у Ужицу. То је што због близине, што због познавања наставника који раде код нас, с обзиром на то да сада већ имамо доста наших ученика који су завршили Академију и запослили се код нас. У нашој школи у средњошколском образовању постоје три образовна профила: инструментални одсек, теоријски одсек и дизајн звука. Ове године уписујемо осам ученика у инструментални одсек и осам на теоретски – истиче Небојша Ђуричић, директор Музичке школе „Војислав Лале Стефановић“

Директорка Основне музичке школе Пријепоље Драгана Томашевић каже да се радује што колеге из Ужица имају могућност да посете школу у Пријепољу и уживо демонстрирају свој рад ђацима завршних разреда, да им презентују шта би то тачно изучавали и која би знања стекли ако одлуче да упишу Музичку школу у Ужицу.

Неки од наших ђака који су наставили образовање у ужичкој школи су већ завршили и Академију и вратили се или код нас или у Ужице да предају новим генерацијама – истиче Томашевић.

Једна од њих је Тијана Видаковић, бивша ученица Основне музичке школе у Пријепољу и Музичке школе у Ужицу.

Ми ђацима можемо да гарантујемо високо образовани наставни кадар, који ће им се у сваком тренутку посветити јер се ради у малим групама. Имају могућност сталних концерата, мастер класова, ваннаставних активности, у којима и поред музичког класичног образовања, имају могућност да мало истраже и културно наслеђе наше земље и друге области, што их припрема за Академију или било који други факултет који изаберу – објашњава Тијана Видаковић, наставница стручних музичких предмета.

Већ сада постоји интересовање једног броја ђака да наставе своје музичко образовање у Ужицу, посебно имајући у виду могућност смештаја у неком од три ученичка дома у овом граду, а једна од њих је Ирена Ћубић, ученица петог разреда Основне музичке школе Пријепоље.

Прошле године два ученика из Пријепоља су успешно положила пријемни и уписали се у Средњу музичку школу у Ужицу. Пријемни испити ће и ове године бити средином маја, па би ускоро требало донети одлуку и кренути са припремом, саветују из Музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ из Ужица.

Подели на мрежама

Повезани чланци