Каменогорци сопственим средствима и радом обнављају стари сеоски водовод (ВИДЕО)

Каменогорци сопственим средствима и радом обнављају стари сеоски водовод (ВИДЕО)

Реконструкцију путног правца од Бара до Камене Горе финансира држава преко „Путева Србије“ и ове године ће бити урађено око половина ове деонице. Међутим, проблема у селу, које слови за туристички бисер Пријепоља, је много, па су мештани решавање неких преузели у своје руке, а то финансирају из својих џепова. Залагањем и средствима житеља и викендаша који су дошли у Камену Гору тренутно се реконструише део сеоског водовода, изграђеног пре око пола века.

Од идеје до почетка реконструкције старог водовода у Каменој Гори се стигло брзо, каже председник месне заједнице Радоман Ћуковић. Сложно учествују мештани, али и они који су у овом селу направили викендице. На списку је 31 име, а већ је њих 28 дало договорену суму од 35.000 динара или 300 евра и приступило се извођењу радова на замени старог црева, које воду из Црног врха доводи до резервоара. Постављено пре око пола века, дотрајало је и старо и често је пуцало, а неретко су га оштећивале машине које се користе за извлачење грађе.

Да би се проблем водоснабдевања Камене Горе решио у потпуности потребно је завршити и радове на новом вододводу, који ће обезбедити довољне количине воде. Ту се очекује помоћ локалне самоуправе, која је и финансирала до сада изведене радове. Ћуковић каже и да је мештане разочарало што је изостала обећaна помоћ Јавног предузећа „Србијашуме“ на извођењу земљаних радова, за које кажу да значајне приходе остварује управо са овог подручја и за транспорт грађе користи сеоске путеве.

Председник месне заједница нам је рекао да је добра ствар што се реконструише главни путни правац од Бара до Камене Горе, али да се морају уложити средства и у поправку споредних сеоских путева, који су због проласка тешких камиона у веома лошем стању. Такође, ваљало би закрпити и рупе на остатку деонице, која неће бити реконструисана ове године, јер се на неким местима од кратера једва може проћи возилима.

Поред намере да реконструишу и споменик у центру села, који само што се није срушио, идеја Каменогораца је да се школска зграда, која се годинама не користи, прилагоди за боравак туриста, можда и ђачке екскурзије. Сматрају да би то био значајан импулс за даљи развој туризма у селу које је, уз Сопотницу, најпрепознатљивије на туристичкој мапи Србије, пре свега због каменогорског бора, али и прелепе и добро очуване природе.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци