Коалиција за слободу медија: Нацрт закона о јавном информисању и медијима погубан за медијску сцену Србије

Коалиција за слободу медија: Нацрт закона о јавном информисању и медијима погубан за медијску сцену Србије

Kоалиција за слободу медија упозорава да је Нацрт закона о јавном информисању и медијима, са којим Министарство информисања и телекомуникација излази на јавну расправу, погубан за медијску сцену Србије, информисање грађана у складу са јавним интересом, као и за одговорно трошење новца из буџета. Министарство је, уз Нацрт закона о јавном информисању и медијима, на јавну расправу упутило и Нацрт закона о електронским медијима. Први округли сто, у оквиру јавне расправе, заказан је у Београду 13. септембра, а уследиће још три – у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Предложени нацрти закона имају за циљ да унапреде систем јавног информисања у Републици Србији и створе услове за боље регулисање тржишта електронских медија и усклађивање са Стратегијом развоја система јавног информисања у Републици Србији за период 2020 до 2025. године и изменама Директиве о аудиовизуелно-медијским услугама из 2018. године, наведено је у саопштењу Министарства информисања и телекомуникација којим је најављена јавна расправа.

Наводи се и да су у изради предлога нацрта медијских закона поред представника јавне управе велики допринос дала новинарска и медијска удружења, као и међународни партнери: Делегација Европске уније у Републици Србији, Мисија ОЕБС-а, Амбасада Краљевине Норвешке и Фондација Конрад Аденауер.

Међутим, управо новинарска и медијска удружења нису сагласна са Нацртом закона о јавном информисању и медијима са којим се излази на јавну расправу. У саопштењу Коалиције за слободу медија наводи се да ова верзија Нацрта садржи решења која су неприхватљива и неће допринети побољшању медијске сцене и информисаности грађана и у супротоности су са Медијском стратегијом.

Решење по којем ће се подаци о томе да ли су кршили Kодекс новинара Србије тражити само за штампане и онлајн медије коју су прихватили надлежност Савета за штампу неприхватљиво је, дискриминаторно и води ка озакоњењу награђивања медија који континуирано крше професионалне стандарде. То практично значи да ће медији који нису прихватили надлежност саморегулаторног тела, моћи потпуно некажњено да крше Kодекс новинара и за то добијају новац грађана.

Између осталог, каже се и да Влада Србије предложеним суштинским изменама у последњем тренутку, након што је Радна група већ усагласила текст Нацрта закона, показује да нема намеру да овим законом уреди медијске прилике у Србији, већ да награди непрофесионалност, неетичност и недоговорност.

Нацрти два медијска закона (Закон о јавном информисању и медијима и Закон о електронским медијима), који ће се наћи на јавној расправи, садрже и друга, слична неодговарајућа решења, супротна Владиној Медијској стратегији, којима је потпуно обесмишљен и досадашњи рад на изради закона и стратешко опредељење Србије, саопштила је Kоалиција за слободу медија, коју чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.

Подели на мрежама

Повезани чланци