Коалиција за слободу медија – По питању медијских слобода Србија далеко од Европске уније

Коалиција за слободу медија – По питању медијских слобода Србија далеко од Европске уније

Слобода медија је један од кључних елемената у процесу европских интеграција Србије. Међутим, однос актуелне власти према медијима у нашој земљи је у потпуној супротности са стандардима и вредностима Европске уније, те смо по том питању још увек далеко од тог циља, мишљења су чланови Коалције за слободу медија Андреј Ивањи, Никола Лазић и Стеван Ристић.   

Успостављање слободе медија и изражавања један је од најважнијих услова за приступање Србије Европској унији. Једна од препрека на том путу је чињеница да је улога медија у нашем друштву потпуно наопако схваћена, јер би опозиција и медији, као саставни део демократије, требало да буду у служби контроле власти, а то у Србији није случај.

Онај који криткује власт, која себе поистовећује са народом и државом, испадне државни непријатељ број један. Тако да однос ове власти према медијима је у потпуној супротности са стандардима и вредностима који су у Европској унији. Ми се, заправо, на неки начин удаљавамо од Европске уније уместо да се приближавамо. То је доста и логично, јер свака популистичка власт се заснива на контроли медија – каже главни и одговорни уредник недељника „Време“ Андреј Ивањи.

Власник и уредник портала „Бујановачке“ Никола Лазић каже да слобода треба да се освоји и да се плати неком ценом коју су сви неком тренутку платили.

Ја бих се искрено забринуо за себе и своју редакцију уколико би ме власт хвалила, уколико би то што ја радим било добро и идилично – сматра Никола Лазић.

Директор недељника „Време“ Стеван Ристић сматра да није сигуран колико ова власт уопште жели да уведе Србију у Европску унију.

Ја мислим да се често испуњавју неки услови који и нису толико важни, добијају се похвале за неке ствари које не значе нужне промене. Основно поглавље, владавина права, затим поглавља 23 и 24, ту се од почетка добијају лоше оцене и мислим да ова власт, под било каквим притисцима, неће урадити било шта, а да ослободи медије – каже Стеван Ристић.

Иако се често ниподаштава, улога локалних медија у сваком демократском друштву је веома битна, слажу се наши саговорници.

Локални медији су изузетно важни и ова власт је то схватила. И зато, колико ја могу да видим, притисак на локалне медије је много већи него на националне, јер су локални медији препуштени сами себи – каже Андреј Ивањи.

Никола Лазић у локалним медијима ради већ 20 година и каже да је увек било тешко.

Ја се не сећам када је у новинарству било бајно и сјајно. Било је можда неких изузетака по неколико месеци, најдуже до годину дана, када је стање било нормално и то вам просто буде необично. Некако смо ми научили да живимо и радимо у ненормалним околностима – каже Никола.

Новинари су свесни проблема са којима се суочавају на дневном нивоу, каже Стеван Ристић, али исто тако сматра да је пропуштена прилика да грађане упознамо и да их обавестимо зашто је важно постојање локалних медија.

На жалост, ми немамо ту врсту моћи да им објаснимо зашто је важно имати независне локалне медије, а знам да у Србији нема више од 25 до 30 независних и слободних медија. Ако их нема, бићете у тоталном мраку, не само медијском него ћете бити подложни свакој врсти манипулације. Зато грађани морају да схвате зашто је важно да постоји Тв Форум за грађане Пријепоља и суседних општина или шта значи дневни лист Данас за све грађане Србије – истакао је Ристић.

Иако је у последњем извештају Европске комисије истакнуто да је постигнут ограничен напредак  у домену слободе изражавања, Коалиција за слободу медија сматра да кључни проблеми медијске заједнице и даље остају нерешени, а процес европских интеграција успорен.

Подели на мрежама

Повезани чланци