Које новине чекају ђаке од 1. септембра у ОШ „Свети Сава“?

Које новине чекају ђаке од 1. септембра у ОШ „Свети Сава“?

Преурањен завршетак прошле школске године и трагедија која је потресла целу државу терет је који се преноси и на нову школску годину, због чега је Министарство просвете упутило смернице које би просветарима требало да помогну да на најбољи начин приступе деци и помогну им да превазиђу трауму и надокнаде пропуштено градиво. Настава почиње у петак и запослени у Основној школи „Свети Сава“ напорно раде како би пре првог школског звона све било спремно – од наставних планова до чистих подова и дворишта.

Након састанка Актива директора, који је одржан прошле седмице, у школи „Свети Сава“ реализовани су и састанци наставничког већа и свих школских тимова, где су усвојени планови рада који су усаглашени са смерницама Министарства просвете, а уведене су и неке новине.

Ми смо управо данас на седници наставничког већа донели одлуку да се не могу користити мобилни телефони у школи, осим када наставници најаве ђацима да ће им телефони бити потребни у току наставе, што би било најављено најмање један дан раније. Наравно, изузетак су ђаци којима је телефон неопходан у току наставе, али таквих ђака је само неколико и сви наставници су упознати са тим. Управо те смернице су нас упутиле на то да радимо на повећању комуникације између деце, да буду усмеренији једни на друге него до сада, јер су користили мобилне телефоне – каже директорка ОШ „Свети Сава“ Искрица Радоњић.

Предвиђено је увођење новог изборног предмета – Врлине и вредности као животни компас, који ће у нижим разредима држати учитељи, а у вишим предметни наставници.

То су часови слободних активности, на којима ће се говорити о пријатељству, миру, ненасиљу, моралним вредностима и слично, а који ће се у нашој школи одржавати једном недељно – истиче Радоњић.

Будући да је претходна школска година завршена раније, да ли ће ове године бити већи притисак на наставнике и ђаке у погледу савладавања новог и надокнаде пропуштеног градива?

У трећој недељи септембра су према смерницама предвиђени иницијални тестови за све ђаке, који ће нам тачно показати где су пропусти и шта је то што треба додатно обрадити, након чега ће сви наставници прилагодити своје планове како би надокнадили евентуалне пропусте – каже директорка.

Школа „Свети Сава“ сваког тренутка очекује и званично одобрење Министарства просвете о раду продуженог боравка за ђаке прваке.

Добили смо обећање да ће нам бити одобрено да ове године оснујемо продужени боравак за ђаке прваке, што би им користило за рано стицање добрих навика. Најмање два сата су предвиђена за израду домаћих задатака, као и утврђивање градива, а постојаће и слободне активности, затим ће бити укључивани у различите пројекте и усмерени једни на друге. Деца ће бити у сигурним рукама док су родитељи на својим радним местима – истиче директорка.

У продужени боравак након прве смене ђаци прваци ће одлазити у 12 сати и моћи да бораве до 17 сати и 30 минута, а када су друга смена, у продужени боравак могу доћи већ у пола осам ујутру, где ће моћи да остану све до 13 часова, када им почиње редовна настава.

Подели на мрежама

Повезани чланци