Саобраћај

Колико кошта “бесплатан” превоз у Пријепољу?

Општина Пријепоље потписала је уговор о бесплатном аутобуском превозу путника на територији општине Пријепоље. Уговор вредан око 9,7 милиона динара потписан је са прибојским фирмом “Аутопревоз Јањушевић“ на период од шест месеци. Превоз би требало да крене већ у понедељак.

Уговором је предвиђено да „Аутопревоз Јањушевић“ у наредних шест месеци услугу јавног превоза врше на седам релација : Бостани – Виницка, Бостани – Сељашница, Бостани – Бродарево, Бостани – Ивање, Бостани – Бабине, Бостани – Јабука и Сељашница – Бабине. Ако све буде по плану, превоз би требало да крене већ у понедељак.

Остало је да донесу банкарску гаранцију како би уговор био правоснажан и како би превоз могао да почне са функционисањем.Све линије су бесплатне за све старосне структуре, односно за све наше грађане. самим тим, биће бесплатан и за све туристе и све посетиоце који дођу у наш град, а то мислим да уопште није небитна чињеница – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Од прибојског превозника се очекује да поштује предвиђене поласке и њихове сатнице, да аутобуси лети имају климу,а зими да буду загрејани, јер ће од испуњености тих услова зависити наставак сарадње.

Да не би каснили као прошли пут, одмах ћемо спремити нови уговор на више година.Да ли ћемо се одлучити на концесију или неки уговор са додатним трошковима зависиће од заинтересованости превозника за обављање превоза на нашој територији – каже Бабић.

Према речима председника општине постоји велика разлика између овог и уговора који је са истим превозником био потписан у септембру 2020. године, када је након два месеца превоз обустављен.

Овај уговор је конципиран тако да ми плаћамо услугу превознику. Прошли пут је он узео концесију, односно возио је о свом трошку, а приход од карата је ишао њему. Проблем са закључењем уговора је настао зато што ми нисмо имали од њега пуноважни уговор. Самим тим нисмо могли да дајемо субвенцију нити ђацима, нити осталим грађанима, јер нам уговор то није дозвољавао па смо на тај начин оштетили наше грађане -истакао је председник општине Пријепоље.

Грађани и грађанке Пријепоља одавно су изгубили поврење у јавни превоз због веома лоше услуге претходних година. Да ли је ово прилика да се то промени?

Мислим да ће шест месеци бити сасвим довољно да грађани поврате поверење у аутобуски превоз, да почну редовно да га користе тако да очекујем смањење гужви у граду када је реч о паркирању, али и уопште надам се бољем и лакшем функционисању саобраћаја – закључио је Ббаић.

Иако карте у аутобусу наредних шест месеци неће директно плаћати, тешко је рећи да је превоз бесплатан, с обзиром на то да је износ од 9,7 милиона динара, колико је за ову намену издвојено из општинског буџета, заправо новац свих грађана и грађанки Пријепоља.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *