Колико кошта бесплатна епидурална анестезија?

Колико кошта бесплатна епидурална анестезија?

Епидурал је важна подршка женама које су у страху и које трпе велику бол приликом порођаја, а од 1. јануара 2016. године ова врста анестезије по закону је бесплатна у Србији. Истраживање, које је спровело удружење „Маме су закон“, али и искуства бројних жена широм Србије, показују да је ова услуга међутим тешко доступна и да су жене често принуђене да до ње долазе коруптивним радњама.

Пракса наплате бесплатног епидурала кроз давање мита анестезиолозима, према истраживању удружења „Маме су закон“, била је присутна код више од половине свих жена које су попуниле анкету, а које су користиле овај вид анестезије приликом порођаја.

Ми смо одрадиле једну анкету на профилу “Маме су закон”. Око две хиљаде жена нам је одговорило, али отприлике нешто више од половине њих је рекло да је на неки начин патило ову услугу. Када кажем “на неки начин”, то не подразумева да су оне добиле уплатницу од здравствене институције којој су се обратиле, већ да су морале пректично коруптивним радњама да дођу до те услуге, уколико им је она уопште била предочена. То у зависности од средине у којој се налазите и различито кошта. Тако да смо имали случајеве, да у неком Зрењанину, у иза кулисним радњама ова услуга кошта око 50 евра, тако су нам бар жене говориле из њиховог непосредног искуства, док се у Београду рецимо, у неким породилиштима у која долазе и труднице из разних крајева Србије, ова услуга назива “пакетом” и практично се услуга која обухвата гинеколога и анестезиолога плаћа чак и 500 евра – открива председница удружења „Маме су закон“ Татјана Мацура.

Поред тога што су принуђене да се „сналазе“ и плаћају како би себи обезбедиле редовне здравствене услуге, жене често нису довољно инфоримсане о правима које као труднице и породиље могу да остваре, али ни о процедурама које их очекују на путу до родитељства.

Из искуства организације “Маме су закон” ми можемо генерално да кажемо да су жене недовољно информисане о својим правима и могућностима које имају. То почиње већ од права на трудничко одсуство са посла, а касније и када је у питању породиљско одсуство и период неге детета. Наравно, и у периоду самог порођаја, њима недостаје информација, зато што се налазе у једном неповољном положају у односу на здравствене раднике који им приступају и врло често се према њима понашају као да су објекти, а не жива бића са којима разговарају и које треба да упуте у процедуре којима ће бити изложене. Жене врло често све до самог порођаја не знају ни како ће изгледати тај порођај, да ли ће се породити природним путем, да ли ће то бити под дејством епидурала или тоталне анестезије, дакле царским резом – истиче Мацура.

Иако се не баве пружањем правне помоћи, удружењу „Маме су закон“ се јављају и жене са искуством акушерског насиља, пре свега са примедбама на груб однос приликом порођаја, са непримереним изразима. Већина жена наводи да нису биле информисане о процедурама које им предстоје, због чега ово удружење апелује на лекаре и медицинско особље да учине све како трудноћа и порођај не би били трауматично искуство за жене.

Лекари и бабице треба ипак да издвоје додатно време, да информишу пацијенткиње о томе које су процедуре кроз које оне треба да пролазе, која су њихова права, да једноставно сам тај чин, који би требало да буде леп и узвишен, заправо и буде такав, на обострано задовољство – каже Татјана Мацура.

Када је у питању Златиборски округ, након захтева гинекологу да желите епидурал, у Општој болници Ужице ову врсту услуге бесплатно вам мора пружити неко од 15 анестезиолога и анестезиолошкиња, док ће у пријепољској болници то учинити један од четири лекара специјалисте за ову област.

Подели на мрежама

Повезани чланци