Колико су нас коштали пријепољски посланици у Народној скупштини?

Колико су нас коштали пријепољски посланици у Народној скупштини?

За плате и трошкове два посланика Народне скупштине из Пријепоља Драгољуба Зиндовића и Зорана Деспотовића исплаћено је близу 4 милиона 800 хиљада динара. Ово је показало истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије, које је објављено у бази података „Kолико кошта посланик“.

База података Центра за истраживачко новинарство „Kолико кошта посланик“, односи се на претходне четири године. Драгољуб Зиндовић је функцију народног посланика Српске напредне странке у Народној скупштини обављао од 2014. до 2016. а подаци се односе само на 2016. годину. Укупно му је те године на име плате, посланичког додатка, смештаја, превоза, службених путовања по држави и иностранству исплаћено близу 788 хиљада динара.  Његова нето плата за то време износила је укупно 421 хиљада динара, посланички нето додатак на плату у вредности 40 одсто од плате износио је нешто више од 167 и по хиљада динара. Зиндовић није наплаћивао смештај у Београду и накнаду за одвојен живот од породице. За коришћење свог аутомобила, односно за гориво, амортизацију и накнаду за вожњу аутомобила, Зиндовићу је испаћено нешто више од 198 хиљада динара нето. За паркинг је Зиндовићу исплаћено 780 динара.

Према истраживању Отвореног парламента Зиндовић, у време на које се односи истраживање, није имао ни једно обраћање.

Зоран Деспотовић, члан Српске радикалне странке, посланик је у Народној скупштини од 2018. године. Од тада до данас, за трошкове плате, посланичког додатка, смештаја, превоза, службених путовања по држави и иностранству исплаћено му је близу 4 милиона динара. Његова укупна нето плата за то време износи близу 1 милион 500 хиљада динара, посланички додатак близу 582 хиљаде динара. За коришћење свог аутомобила исплаћено му је милион 900 хиљада динара, за паркинг 2 хиљаде 840 динара, службени пут у иностранство близу 18 хиљада 900 динара и за службени пут у земљи 75 динара. Ни Деспотовићу нису исплаћиване накнаде за смештај у Београду и одвојен живот од породице.

Према истраживању Отвореног парламента, Деспотовић се за време колико је посланик укупно обратио 144 пута и то: о амандманима је говорио 118 пута, о актима 18 пута, имао је 7 реплика и једном је тражио обавештења и објашњења.

Посланици, према закону, имају право на одређене привилегије – уколико нису из Београда, Скупштина ће им платити да одседну у хотелу са мање од пет звездица, да изнајме стан или плате гориво ако долазе својим колима. Током трајања седница Скупштине они не плаћају паркинг за своја возила у три јавне гараже.

База трошкова народних посланика Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) показује да су у периоду од почетка 2016. до краја 2019. године кроз скупштинску салу продефиловала 402  посланика. За њихове плате и посланичке додатке исплаћено је више од милијарду динара, за гориво за долазак колима на седнице парламента или одбора скоро 290 милиона, за изнајмљивање станова или хотелских соба у Београду 6,3 милиона динара, а за трошкове службених путовања у иностранство нешто више од 102 милиона динара.

ЦИНС је податке добио од Народне скупштине Републике Србије путем Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Подели на мрежама

Повезани чланци