У Пријепољу обележено 20 година од почетка бомбардовања СР Југославије

У Пријепољу обележено 20 година од почетка бомбардовања СР Југославије

Обележавање дана сећања на жртве НАТО бомбардовања, које је пре две деценије широм Србије однело више од 2.500 хиљаде живота, у Пријепољу је почело поред спомен обележја погинулим Пријепољцима у ратовима на простору бивше Југославије где су венце и цвеће положили представници општине, удружење ратних војних инвалида и породице настрадалих. Уследио је комеморативни скуп код споменика у Хашимбеговића Пољу, који је подигнут у знака сећања на бомбардовање СР Југославије одакле се, након полагања цвећа,  присутнима обратио председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић. Он је подсетио да је током 78 дана бомбардовања убијан један мали народ и једна слободољубива држава, а да су  напади НАТО агресора оставили дубоке ожиљке у нашим душама. Истакао је да НАТО бомбе нису заобишле ни Пријепоље али да, на срећу, није било жртава.

Само сат времена касније настрадалим жртвама бомбардовања традиционално су се поклонили пријепољски резервисти, директни учесници у одбрани од НАТО агресије. Они су и ове године, у својој режији,  положили венце на спомен обележје  код моста који је два пута гранатиран маја 1999. године.

Представници пријепољских резервиста Предраг Филиповић и Марко Мандић у својим говорима су се осврнули на одвојено обележавање ове значајне годишњице уз наду да ће се наредних година то променити.

Уз позив да се на овом месту састају сваке године како би од заборава отргли све оне који су дали живот за отаџбину, пријепољски резервисти су поручили да „ко заборави НАТО бомбардовање, заборавио је самог себе и Србију.“

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци