Комплет нових књига од 7 до 16 хиљада динара, половне књиге упола јефтиније

Комплет нових књига од 7 до 16 хиљада динара, половне књиге упола јефтиније

До почетка нове школске године остало је још две недеље, а у овом периоду родитељи школараца за набавку нових или половних књига морају издвојити позамашну суму новца. Када се трошковима за књиге додају цене ранчева, свезака, прибора, нових патика и гардеробе, 1. септембар је увек велики удар на кућни буџет.

placanje knjiga

Иако поједини комплети уџбеника садрже књиге и више од пет различитих издавача, 90% књига је већ стигло, а према најавама књижара, до 25. августа ће стићи и остатак.

Меша Ферајзић, књижара "Специјал"
Меша Ферајзић, књижара „Специјал“

Према речима власника књижаре „Специјал“, данас је почела испорука књига за све школе и очекује да би до краја недеље требало да буде завршена. „Само ће књиге из енглеског због увоза мало каснити, стићи ће 25. августа, али до почетка школске године, сви комплети ће бити потпуни“, истакао је Ферајзић.

За комплет нових књига за први разред родитељи ће морати да издвоје нешто више од 7 хиљада динара, док комплет уџбеника за осми разред, у зависности од школе до школе, кошта и близу 16 хиљада динара. Пред полазак у школу, неопходно је набавити свеске и други прибор.

rancevi

„Цена свезака А5 формата се креће од 15 до 45 динара, у зависности од квалитета и корица“, каже Ферајзић и додаје да је избор довољно велики да свако може да изабере оно што одговара његовом укусу и џепу. Слична је ситуација и са школским торбама, чија се цена креће од 1500 до 4500 динара.

polovne knjige

Половне књиге у просеку коштају око 50% мање, с тим да је због сталне промене уџбеника неопходно купити и неке нове књиге, тако да се цена комплета креће од 3500 до 7000 динара.

Велибор Маринковић, "Ђачка задруга"
Велибор Маринковић, „Ђачка задруга“

Велибор Маринковић из Ђачке задруге каже да се у наредне три године уџбеници по закону не смеју мењати, па су наставници и наставнице искористили прилику да ове године изаберу нове књиге које ће се користити у наредне три године. „Ђачка задруга има све уџбенике који се користе у пријепољским основним и средњим школама, осим уџбеника из математике за прибојске школе, издавача Герундијум“, истиче Маринковић.

Потражња за половним књигама је, према речима Маринковића, у односу на прошлу годину повећана за 20%. Куповини коришћених књига посебно прибегавају родитељи који школују више од једног детета, јер у супротном би тешко, кажу, успели да подмире све трошкове пред полазак у школу. Иако је основношколско образовање за сву децу у нашој земљи обавезно и бесплатно, пред први септембар буџети многих породица имају негативан салдо.

Подели на мрежама

Повезани чланци