Конференција: Сеоске жене Златиборског, Моравичког и Рашког округа заједно за своја права

Конференција: Сеоске жене Златиборског, Моравичког и Рашког округа заједно за своја права

Успостављање што боље сарадње сеоских удружења жена и локалних механизама за родну равноправност и укључивање већег броја жена у креирање и спровођење родно осетљивих програма на локалу био је циљ пројекта „Сеоске жене Златиборског, Моравичког и Рашког округа заједно за своја права“, који је у протеклих десет месеци уз помоћ партнера реализовао Женски центар Ужице. Завршна конференција окупила је у Ужицу удружења сеоских жена из осам општина, где су сумирани резултати пројекта, али и потписана три важна споразума о сарадњи.

Конференција је почела обраћањем председнице Женског центра Ужице Марине Туцовић, која је поздравила све присутне и захвалила им се на сарадњи у реализацији активности. Невена Марчета из Агенције Уједињених Нација за родну равноправност и оснаживање жена упознала је учеснике и учеснице конференције са програмом „Кључни кораци ка одној равноправности“, у оквиру кога је пројекат ЖЦУ и реализован. Она је овом приликом изразила задовољство постигнутим резултатима и истакла да су права сеоских жена у фокусу UN Women, поред економског оснаживања жена, права на једнако наслеђивање имовине и родно одговорног буџетирања. Координаторка пројекта Радмила Гујаничић је овом приликом представила најважнија достигнућа неколико последњих пројеката Женског центра Ужице, док је консултанткиња Катарина Мурић представила резултате пројекта „Сеоске жене Златиборског, Моравичког и Рашког округа заједно за своја права“.

Мурић је истакла да су кроз овај пројекат ојачани капацитети 10 сеоских удружења жена за праћење, заговарање и примену родно осетљивих програма и мера на локалном нивоу. Истакла је да је успостављен већи ниво сарадње између сеоских удружења жена и механизама за родну равноправност, што је и потврђено споразумима о сарадњи, које су овом приликом потписали председница Савета за родну равноправност Града Ужице Мирјана Радивојчевић са удружењима Злакушанке и Удружењем жена Потпећа, као и представница Савета за родну равноправност Општине Чајетина и Савезом сеоских жена Чајетине.

Током овог пројекта је израђена и публикована Анализа доступних мера и програма за подршку сеоским женама на подручју осам локалних самоуправа Златиборског, Рашког и Моравичког округа.

Пројекат је реализован у партнерству са Пољопривредном задругом “Про фемине Здравчица”, Форумом жена Пријепоље и Саветом за родну равноправност Чајетине, а уз подршку Агенције Уједињених Нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women, у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности – фаза 2“, који финансира Европска унија.

Подели на мрежама

Повезани чланци