Друштво

,

Пољопривреда

Козији сир произвођача Богдана Досковића – Квалитет који парира швајцарском сиру

„Пола храна, пола лек“, тако сир од расе коза француска алпина назива поносни произвођач Богдан Досковић. Већ 12 година професионална производња сира је његово занимање, а да није промашио животни позив потврђује и чињеница да је његов сир титулу најбољег понео на бројним такмичењима.

Село Звијезд у Пријепољу на надморској висини од 1000 метара, идеално је за козарство, а Богдан Доксовић, поред тога што поштује све процесе у производњи сира, природу сматра једном од најзаслужнијих за његов квалитет. Од млека око 100 грла високомлечних коза расе француска алпина, Богдан дневно произведе око 30 кг сира.

Имам локално тржиште, Златибор, Београд и црногорско приморје. Немам проблема око продаје уопште, никада немам сира на залихама ни у јеку сезоне. Тренутна цена је 1200 динара по килограму. Паковања су ми по 5 кг, односно канта сира је 6000 динара или 50 евра – прецизира Богдан.

Богдан производи више врста сирева, али на тражишту се највише тражи традиционална танка кришка. Пласман сира у земље Европске уније још сматра недостижним.

За то би требала већа производња. Морао би да се уради неки пројекат централне млекаре са додатним кооперантима. Ја сам био за то, али нема заинтересованих. Што се тиче локалне самоуправе, могла би да се ангажује, али они немају слуха за то – каже Богдан.

Како би одржала квалитет сира, недавно је на Богданово имање дошла и технолошкиња из Београда Јока Пушоња. За својих 35 година радног стажа радила је у око 20 млекара.

Радила сам у неколико козијих млекара, али ово је стварно врхунски квалитет. На то утиче поднебље, хигијенска мужа, хигијена у млекари и зрење – каже технолошкиња Јока Пушоња.

То потврђује и Богдан и додаје:

Сирева као из ове наше околине од Пријепоља до Дурмитора нема нигде.

Пласман сира у земље Европске уније где постоји велика конкуренција, захтева помоћ државе, сматра Јока и додаје да домаћинство Досковић већ има оно најпотребније, а то је квалитет.

Овај производ може да се упореди са европским стандардима. Била сам у Швајцарској и Италији у мини млекарама које раде на сличан, скоро исти начин, али производ као производ је европског стандарда – истиче Јока.

Поред гастрономског ужитка, Јока истиче и лековита својства производа од козјег млека.

Они су посебног квалитета за здравље. Зна се да је коза најздравија животиња од свих животиња, која уопште не може да добије тумор. Сви ми би требали да максимално, поготово младим нараштајима, дајемо козије производе – каже Јока.

Као резултат сарадње Богдана и Јоке ускоро могао би на тржишту могаода се појавни нови производ – козији сир у маслиновом уљу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *