Лим порибљен са 300 младица

Лим порибљен са 300 младица

Лим је богатија за 300 примерака младице, најплеменитије рибље врсте у Србији, које је корисник Рибарског подручја „Западна Морава“, Балкан Еко Тим из Пријепоља, пустио у реку на територијама општина Пријепоље и Прибој.

Младица је најатрактивнија рибља врста која настањује Лим, а у нашим рекама више је има само у Дрини. Пријепољски Балкан Еко Тим је извршио порибљавање Лима и Потпећког језера са 300 примерака ове племените и заштићене рибље врсте, које су више од две године узгајане у мрестилишту „Брадуљица“ код Ивањице, тежине до једног килограма.

Порибљавање је извршено у складу са Програмом управљања рибарским подручјем, у присуству надлежног републичког инспектора, рекао је за Телевизију Форум и портал Форум инфо шеф рибочуварске службе Балкан Еко Тима Милан Милошевић. Рибе су пуштене у Лим на територији општине Прибој, Потпећко језеро на територији општине Пријепоље и узводно изнад Пријепоља. Милошевић каже да ће наредних дана контрола рибочуварске службе бити појачана, док не прође период адаптације риба које су навикле на рибњачке услове. Апелује на риболовце да сваку упецану младицу одмах врате у воду неповређену. Иначе, ово је обавеза за све примерке племенитих риба на Лиму – младицу, липљена и поточну пастрмку, које су у сталном режиму „ухвати и пусти“. Управо због салмонидних врста на Лиму влада посебан режим риболова, који осим њиховог пуштања, забрањује и употребу месних црвића у риболову, на целом току Лима, осим на Потепћком језеру, од стазе за спортски риболов „Порт Саид“ до бране „Потпећ“.

Корисник је слично порибљавање извршио и 2018. године, када је у Лим пуштено 500 комада младице, дужине око 35 центиметара и тежине око 300 грама, такође пореклом из ивањичког рибњака, који се тренутно у Србији једини бави узгојем младице.

Подели на мрежама

Повезани чланци