Пољопривреда

У години када је доста малињака оштећено што сланом што мајским снегом и дугим кишним периодом и због тога умањењим приходима, откупљивачи су снизили откупну цену малине за око 60 динара у односу на прошлу берићетну годину.

„Откупна цена овогодишњег рода је 160 динара и не можемо бити задовољни.  Очекивали смо да буде на нивоу прошлогодишње, 200 – 210 динара. Уколико се не изборимо за већу цену, наредне године ћемо опет бити закинути јер ће овогодишња бити основ за откуп, резигнирано каже Славенко Стиковић, председник Удружења  „Еко плодови“.

Удружење „Еко плодови“ и Асоцијација малинара западне Србије траже пријем у  Влади Србије и Стиковић, који ће бити у делегацији, каже да ће малинаре у нашој општини информисати о исходу овог разговора, од ког зависе даљи активности у заштити њихових интереса.

Проблем цене малине, на почетку сезоне брања, присутан је  годинама. Прошла  година је једна од ретких у којој су ценом били задовољни и произвођачи и хладњачари. Борко Павић, из Савеза „Српска малина“, који окупља малинаре Златиборског и Моравичког округа, истиче да је решење споразум на дуже стазе свих учесника у овом ланцу, од њиве до тржишта. Досадашња настојања Савеза да се на једном месту окупе представници малинара, хладњачара, Министарства пољопривреде и Владе  и утврди загарантована цена нису уродила плодом. Нада се да ће се то постићи у наредном периоду.

Малинари не могу да чекају и најављују да ће бити стрпљиви још неколико дана, а ако не буде повећања цене, одлучиваће о евентуалним протестима.

 

Подели на мрежама
administrator

Повезани чланци