„Маме су закон“ – за друштво једнаких права

„Маме су закон“ – за друштво једнаких права

Приватно и пословно искуство и знање, удружене жене у организацији „Маме су закон“ користе за планирање, креирање и развој модерних решења за потребе појединаца који би да добро живе данас, али и да створе чврст и сигуран темељ за генерације које долазе. Дијалог и повезивање интересних страна су основа њиховог деловања, а једини циљ су задовољни грађани и грађанке. Захваљујући бројним кампањама и акцијама, успеле су да се изборе за измене Закона о раду, које би требало да обезбеде много боље услове за жене током породиљског одсуства.

Иницијатива „Маме су закон“ је настала између 2017. и 2018. године када је усвајан Закон о финансијској подршци породици са децом, док је у организацију прерасла 2019. године када је и формално регистрована.

Повод да се организујемо и делујемо заједнички јесте лош Закон о финансијској подршци породици са децом, који је у великој мери деградирао права одређеној групи трудница и породиља. Ради се о незапосленим женама или женама које су невидљиве раднице у систему рада, мислим на оне које раде у сивој или црној зони, предузетнице, као и на жене које су на флексибилним уговорима о раду, односно имају несигуран посао, као што су привремени и повремени послови, уговори о делу и тако даље…Такође, овој групи припадају и пољопривредне осигуранице и у једном тренутку врло запостављене жене које су родиле децу са инвалидитетом – каже председница Организације „Маме су закон“ Татјана Мацура.

Све је почело захваљујући ентузијазму малог броја жена које су желеле да створе добронамерно, подржавајуће и емпатично окружење које брине о свакој појединки и сваком појединцу мењајући устаљене политике, понашање и културу. Помаци су направљени повећањем износа једнократних надокнада за породиље, чиме је држава покушала да исправи неправду која је учињена према многим групама жена.

Осим што треба да се исправи неправда, која још увек постоји у закону и за коју законописац мора да уложи додатне напоре, много веће од тога да свима подели по 300.000 динара, мора да се покаже висок ниво разумевања за ове проблеме. Ми тренутно имамо акцију која се односи на подршку женама које самостално обављају делатност, јер је вишеструка неправда према овој групи жена учињена. Оне иако плаћају редовно своје порезе и доприносе, ради се углавном о малим бизнисима за које држава нема висок праг толеранције, када дођу у позицију да се породе или остану у другом стању, схвате да њих држава третира као да су незапослене, што је апсолутна неправда.

Осим предузетница, у проблему су и жене које по неколико година раде на флексибилним уговорима, што је посебно изражено при јединицама локалних самоуправа и јавним предузећима. Због тог економски неизвесног положаја, жене одлажу трудноћу, што касније проузрокује све већи број вантелесних оплодњи. Према мишљењу „Маме су закон“, држава би требало да увиди бенефит од измена Закона о раду, чиме би се, између осталог, смањило издвајање из државног буџета за поступке ВТО. Преговори који се већ дуже време воде са Владом би могли да дају резултате јер су недавно најављене измене закона. 

Можемо рећи да смо направиле огроман успех и да идемо ка томе да се реши овај проблем. Сад је питање само ако желимо да будемо рационални, а не популисти, да проценимо колики је капацитет у буџету који мора да се издвоји за потребе измене оовг закона и да видимо да ли је могуће до марта или јуна ове године, када знамо да је усвојен буџет за ову годину, изменити цео пакет неопходних измена или ћемо морати да идемо степеник по степеник ка успешном решавању овог проблема.

У организацији „Маме су закон“ сматрају неправедним што се за обрачунавање накнаде за породиљско одсуство по новом закону узима 18 месеци, уместо некадашњих 12 и наводе пример Аустрије где се накнада одређује на основу тромесечног просека. Њихов став је да би требало да добре праксе из других земаља покушамо да применимо у Србији, а све у циљу остваривања једнаких права за све грађане и грађанке.

Подели на мрежама

Повезани чланци