Друштво

Марица Бујишић ганута гестом младог Алмина Стриковића – Поштење нема цену

Животну лекцију о поштењу својим примером у понедељак је одржао млади Алмин Стриковић из Бродарева. Торбу, коју је на клупи код Дома културе заборавила пензионерка Марица Бујишић, без размишљања је однео у полицијску станицу, захваљујући чему је ова жена сачувала своја документа и личне ствари.

Када се тог дана враћала из болнице 75 –огодишња пензионерка Марица Бујишић из Пријепоља није ни слутила да ће бити актер једног лепог и племенитог чина. Лепо време искористила је за шетњу на кеју поред Дома културе, где је решила да мало предахне.

Поседела сам пола сата, можда мало више. Са једне стране ми је била кеса, а са друге стране сам ставила ташну. Након што сам се одморила, околним путем сам се упутила кући – почиње своју причу Марица Бујишић.

Да је ташну заборавила на клупи у парку, Марица није приметила ни када је након сат времена дошла кући, све док је није позвао син из Београда, кога су контактирали из Полицијске управе Пријепоље.

Рекао ми је да су нашли његову слику и да су га звали и да што пре треба да одем у станицу, јер човек који је нашао торбу неће да иде док ја не дођем да ми преда торбу – наставља Марица.

Изнервирана и потрешена због чињенице да није приметила да је изгубила ташну, Марица је, што је брже могла, стигла у полицију, где ју је сачекао и поштени налазач.

Када сам отворила торбу, све је било на свом месту. Погледам и новчаник, а у њему сва документација стоји, као и нешто новца који сам тог дана понела. Упознала сам човека који ми је нашао торбу, упитала како се зове, а он ми је испричао да је шетајући са супругом спазио торбу и решио да је однесе у полицију. Мало ме је и срамота, јер су скоро сат времена са бебом чекали на сунцу да дођем. Ја сам му се захвалила и тада ми је рекао да се зове Алмин Стриковић – надахнуто наставља своју причу пензионерка из Пријепоља. 

Због одсуства из Пријепоља Алмин Стриковић није могао да нам исприча своју страну приче, али нам је у поруци рекао да се ни једног тренутка није двоумио шта да уради. Сматра да би сви учинили исто, као он и супруга, и драго му је што је могао да помогне својој суграђанки.

Марицу је највише дотакло његово поштење и племенитост, као и чињеница да млади људи још увек знају да цене праве вредности.

Срећна сам што се тако млад човек, тако зрело понео у овој ситуацији. Обновила бих ја документа, није то проблем, али некако ми је на душу легао као да ми је унук. Можда га следећи пут нећу ни познати, јер сам сатар и заборављам, али не могу вам објаснити колико ми је тај дечко остао позитиван – каже Марица.

Марица је желела јавно да похвали поштење и гест овог младог човека.

Да му прво Бог да здравље, да и даље буде честит, поштен и племенит, а све друго ће радом стећи. Нека чува свој морал и поштење, јер то се, негде, кад – тад препозна – пожелела је Марица Бујишић.

Како се у времену у коме живимо често суочавамо са бројним проблемима и изазовима, ретко имамо прилику да реагујемо на позитивне ствари, које често остају у сенци. Зато овај гест поштења младог Алмина јесте за похвалу и треба да буде пример свима, како бисмо градили племенитије и боље друштво.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци